Τετάρτη 4 Μαΐου 2005

KRAFTWERK (Μέρος 4o)

by lkrory21
"Οι Kraftwerk on stage "

Όπως είναι αναμενόμενο, (λόγω και του γεγονότος ότι τα σπουδαιότερα albums των Kraftwerk έχουν το καθένα ένα συγκεκριμένο concept) οι συναυλίες των Kraftwerk αποτελούν μια ολοκληρωμένη οπτικοακουστική εμπειρία. Το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού του kling klang studio μεταφερόταν στις συναυλίες των Kraftwerk (ουσιαστικά το studio ήταν διαμορφωμένο σαν σκηνή , δηλαδή ένας από τους στόχους των Kraftwerk όταν το έφτιαξαν ήταν να έχουν ένα studio- σκηνή για να εργάζονται).
Η performance των Kraftwerk δε θα μπορούσε παρά να έχει ένα ιδιαίτερο στυλ (ειδικά για την δεκαετία του 70 που εμφανίστηκαν) , που θεωρούσαν ότι ταιριάζει καλύτερα και αναδεικνύει τη μουσική τους. Σε αντίθεση με άλλους καλλιτέχνες που ήταν πολλοί κινητικοί, πηδούσαν στη σκηνή και έδιναν μια performance γεμάτη ένταση (μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε στην εποχή της glam rock υπερβολής, αλλά και της punk συσσωρευμένης οργής) οι Kraftwerk ήταν αρκετά στατικoi, δίνοντας έμφαση στη ΄΄ρομποτική΄΄ πλευρά της μουσικής τους. Ακόμη και το layout του εξοπλισμού τους, εκτός από του να είναι λειτουργικό, στοχεύει στο να υποβάλλει την ιδέα του man-machine που έχει συνδεθεί με τους Kraftwerk. Θεωρώντας ότι η μουσική κυριαρχείται εξίσου από τη μηχανή και τον άνθρωπο αποφεύγουν να ‘’φορτώνουν’’ τη σκηνή με εντυπωσιακό ογκώδη εξoπλισμό. ΄Οσο αφορά τη σημασία που έδιναν στην ΄΄οπτικοποίηση’’ της μουσικής τους, αρκεί να πούμε ότι ταυτόχρονα με τη μουσική για το Computer World του 1981 ετοίμασαν και τα video graphics για την περιοδεία Computer World tour του ίδιου χρόνου.
Αντίθετα με άλλα σχήματα που παίζουν ηλεκτρονική μουσική, οι Krafwerk ισχυρίζονται ότι παίζουν τα περισσότερα κομμάτια τους εντελώς live και ότι κάθε εξάρτημα στις φουτουριστικές κονσόλες που έχει ο καθένας μπροστά του επί σκηνής, χρησιμοποιείται στις συναυλίες τους . Πριν την επικράτηση του ηλεκτρονικού ήχου και της ΄΄τεχνολογικά προσανατολισμένης μουσικής", οι συναυλίες των Kraftwerk, όπως αυτές του Computer World Tour [1981] προηγούνταν θα λέγαμε της εποχής τους, αφού τα τέσσερα τότε μέλη των Kraftwerk ‘’συνοδευόταν’’ από μια μεγάλη video screen που προέβαλλε φιλμικό και microcomputer υλικό σε συνδυασμό με την συχνότητα της μουσικής και τα φωτιστικά εφέ . Η μεγαλύτερη καινοτομία της περιοδείας αυτής ήταν βέβαια η συνύπαρξη επί σκηνής των Kraftwerk με τα κινούμενα μηχανικά ομοιώματά τους στο κομμάτι " The Robots ". Τα ομοιώματα αυτά τελειοποιήθηκαν μέσα στην επόμενη δεκαετία και σε συναυλίες από το 1991 και μετά ΄΄χόρευαν επί σκηνής”, ενώ οι Kraftwerk είχαν φύγει απ΄τη σκηνή, Οι Κkraftwerk θεωρούν ότι επικοινωνούν σ ένα μεταφυσικό επίπεδο με το κοινό τους, αφού κατά τη διάρκεια ενός live δεν έχουν χρόνο να κοιτάξουν γύρω. Παρόλα αυτά, έχουν επίγνωση των αντιδράσεων του κοινού και χαίρονται όταν χορεύει και φαίνεται να διασκεδάζει.


<< Μέρος 3ο (Συνεχίζεται....)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου