Παρασκευή 27 Μαΐου 2005

(Un)known Pleasures Part 2: "SPACE"(1990)

by lkrory21
Space - "Space"(1990, KLF Communications, SPACE LP1/SPACE CD1)
1:40 Mercury
2:00 Venus
8:47 Mars
6:36 Jupiter
2:35 Saturn
3:08 Uranus
9:38 Neptune
3:57 Pluto
(1 track cd, συνολικός χρόνος περίπου 38 λεπτά)

Εν μέσω της acid house / rave λαίλαπας που κατέκλυζε την Ευρώπη τότε, δύο παραγώγοι, ο Dr.Alex PAtterson (μετέπειτα The Orb) και ο Jimmy Cauty (μετέπειτα KLF) κάπου στο Νότιο Λονδίνο στα τέλη του 1989, πειραματιζόμενοι με samplers και synthesizers και με σχεδόν κανένα ρυθμικό track (ανηκουστο για την ηλεκτρονική μουσική της εποχής), ηχογραφούν το αλμπουμ "Space"(1990). Ένα ambient house κομψοτέχνημα, το late 80's - early 90's αντιστοιχο των "Πλανητών" του Holst για την γενιά του Ecstasy. Λίγους μήνες πριν είχε κυκλοφορήσει ως single (ας πούμε μιας και είχε διάρκεια 22 λεπτά!) το "A Huge Ever Growing Pulsating Brain That Rules from the Centre of the Ultraworld" από τους Cauty/Patterson (ως The Orb) βάζοντας τις βάσεις για το ambient house / ambient dub κίνημα το οποίο μετεξελίχθηκε αργότερα στα μέσα των 90s σε IDM - Experimental Electronica(με την βρεττανική έννοια του όρου).

Είναι παρόμοιο σε ύφος και τρόπο δημιουργίας τόσο με το "A Huge Ever Growing Pulsating Brain That Rules from the Centre of the Ultraworld" (ούφ!), όσο και με το άλλο επιδραστικότατο αλμπουμ της early 90's Ambient το "Chill Out" των KLF. Το "Space" όμως είναι πιο "σκοτεινό" και μινιμαλιστικό, λιγότερο "πνιγμένο" στα samples και κάπως πιο συνεκτικό σε σχέση με τα προηγουμενα δύο. Mουσικά πατάει γερά στην 70's ambient (Steve Hillage, Brian Eno), στα πρωτόλεια synth των Tangerine Dream(εποχής "Phaedra"), στις "διαστημικές" προεκτάσεις των πρωιμων Pink Floyd αλλά με την χρήση μοντέρνων synthesizers και samplers. Ξεκινωντας από τη σχεδόν απόλυτη ησυχία και συνεχίζει για 38 λεπτά με μια σειρά ήχων από samples αντιστροφων μετρήσεων (10 - 9 - 8..), "διαστημικών θορύβων", οπερετικων φωνητικών, μελωδιών από synthesizers, bleeps, κλπ να διαπλέκονται με τον πλέον περίτεχνο τρόπο.Ως έργο και ως concept έχει αρκετές αναφορές τόσο μουσικά ("Γαλαζιος Δουναβης", Strauss) όσο και "αφαιρετικά" στο κλασσικό "2001 - Η Οδύσσεια του Διαστήματος"(S.Kubrik). Χωρίζεται σε 8 "ιδεατές" ενότητες (μιας και κυκλοφόρησε ως cd με ..ένα track 38 λεπτών) που παίρνουν τα ονοματά τους απο πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Το αλμπουμ "Space" κυκλοφόρησε από την KLF Communications, εταιρεία των KLF το 1990 σε 1-track cd και σε βινύλιο. Παρ' όλο που δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία σε mainstream κοινό, προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στο κοινό της acid house. Λίγους μήνες δημιουργείται το πρώτο "Chill Out" room σε κλαμπ του Λονδίνου και τα ...υπόλοιπα είναι ιστορία. Λίγο αργότερα χωρίζουν οι δρόμοι των Cauty / Patterson.


Ο Patterson συνεχίζει τους The Orb έως σήμερα έχοντας κυκλοφορήσει μια σειρά αλμπουμ που έχουν μείνει κλασσικά στην ambient house /electronica σκηνή. Ο J.Cauty, παρέα με τον Bill Drummond (παλαί ποτέ manager των Echo And The Bunnymen) δημιουργούν τους KLF ως συνέχεια των Timelords / The J.A.M.S. κυκλοφορώντας 2 εκπληκτικά αλμπουμ, το ambient house μεγαθήριο "Chill Out" και το stadium techno "The White Room".

Ως KLF συντάραξαν την βρεττανική ποπ σκηνή την περίοδο 1990 - 1993 με μια σειρά απο πολύ επιτυχημένα singles ("3 A.M. Eternal", "Last train to Trancentral", κλπ), συνεργάzόμενοι με τα πιο "αταιριαστα" ονόματα (Tammy Wynette, Glen Hughes, κλπ) και πραγματοποιώντας μια σειρά από αλλοπρόσαλλες "πράξεις" (όπως πχ το κάψιμο 1.000.000 λιρών σε ένα απομονωμένο νήσι). Μέρος των κινήσεων/πράξεων αυτών ήταν και η διαγραφή όλου του back catalogue των KLF και της εταιρείας τους KLF Communications συμπεριλαμβάνοντας δυστυχώς και το "Space". Αυτό είχε ως αντίκτυπο το "Space" σήμερα να είναι δυσεύρετο ως αυθεντική κυκλοφορία, αν και έχει επανακυκλοφορήσει ως bootleg. Από αυτή την κίνηση, ευτυχώς, σώθηκαν τουλάχιστον τα δύο αλμπουμ των KLF μιας και είχε προλάβει να αγοράσει τα δικαιώματα τους η αμερικανική TVT Records με αποτέλεσμα σήμερα να είναι διαθέσιμα ως εισαγωγές από Αμερική.

Το "Space" έχει μεγάλη μουσική αξία και είναι, κατα τη γνώμη μας, ένας από τους σημαντικούς σταθμούς της ηλεκτρονικής μουσικής ειδικά στην ambient πλευρά της στην δεκαετία του '90. Ως αλμπουμ, παρ' όλη την λαίλαπα 100άδων εμπορικών generik new age - chill out -δίσκων που μας έχουν "αποκοιμίσει", διατήρει την φρεσκάδα του και δεν ακούγεται στο ελάχιστο παρωχημένο όπως άλλες electronic κυκλοφορίες της εποχής του. Ακούγεται ολόκληρο, κατα προτίμηση στο σκοτάδι, για να νοιώσετε την απολυτη space εμπειρία. (Χρήση ουσιών... optional!)

Περισσότερες πληροφορίες για τους KLF, την ιστορία και τη δισκογραφία τους (συμπεριλαμβάνομένου και του "Space"), κλπ στο
www.klf.de.


2 σχόλια: