Δευτέρα 29 Αυγούστου 2005

DVD: "Garden State"(2004)

by lkrory21
Garden State(2004, DVD)
Κωμωδία/Δράμα
Σκηνοθεσία: Zack Braff
Παίζουν: Zack Braff, Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Ian Holm

Γενικά:
Το "Garden State" είναι η πρώτη σκηνοθετική προσπάθεια του Zack Braff (γνωστός στην Αμερική από το sitcom "Scrubs"), ο οποίος έχει επίσης γράψει το σενάριο, έχει διαλέξει την μουσική και κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι μια γλυκόπικρη κωμωδία που αναφέρεται στην γενιά των 20+. Η ταινία, αν και με περιορισμένη διανομή, έκανε μεγάλη εντύπωση στην Αμερική συμμετέχοντας σε διάφορα φεστιβάλ και κερδίζοντας κάποια βραβεία. Αν και όχι χωρίς ατέλειες, είναι μια πολύ καλή προσπάθεια που πετυχαίνει το στόχο της και μας δίνει πολλές ελπίδες για τον Zack Braff. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην εξαιρετική επιλογή τραγουδιών του soundtrack.

Πλοκή:
Ο σχεδόν κατατονικός Andrew Largeman (Zack Braff), ο οποίος είναι σε φαρμακευτική αγωγή λιθίου σχεδόν όλη του τη ζωή, είναι ένας άνεργος ηθοποιός και σερβιτόρος στο L.A. που επιστρέφει στην πατρίδα του, μια μικρή κωμόπολη, για την κηδεία της μητέρας του. Οι σχέσεις του με τον πατέρα του (ο οποίος είναι ψυχιάτρος και υπεύθυνος για την φαρμακευτική αγωγή του Andrew) είναι κάτι παραπάνω από κακές. Επανασυνδέεται με κάποιους φίλους της εφηβείας του ενώ γνωρίζει και μια κοπέλα, την Sam(Natalie Portman), η οποία είνα το ακριβώς αντίθετο από αυτόν. Γεμάτη ζωή, χρώμα, ελπίδα και μπόλικη περιέργεια δίνει στον Andrew την ευκαιρία να "ανοιχτεί"...

Σχόλια:
Η ταινία έχει ως φόντο μια μικρή κωμόπολη και ως πλοκή μια απλή συνηθισμένη ιστορία αλλά καταφέρνει να δείξει επιτυχημένα και με έναν ιδιότυπο γλυκόπικρο τρόπο τις ανησυχίες, τα αδιέξοδα και το πλήθος των συναισθημάτων που μένουν καταπιεσμένα στην γενιά των 20+. Χωρίς να χρησιμοποιεί "εύκολα" tricks για να εκμαιεύσει συναισθήματα αλλά με πλήθος μικρών λεπτομερειών που κερδίζουν τις εντυπώσεις. Στα συν και η εξαιρετική ερμηνεία της N.Portman όπως επίσης και τα τραγούδια του soundtrack (The Shins, Coldplay, Thievery Corporation, Zero 7, κλπ). Στα μείον θα συγκαταλέγαμε την μάλλον υπερ του δέοντος αργή εξέλιξη καθώς και το γεγονός ότι σε ορισμένες σκηνές δίνεται περισσότερο σημασία στο κινηματογραφικό στυλ παρά στην ουσία.

Σε μικρό χιουμοριστικό ρόλο-cameo και ο rapper Method Man των Wu Tang Clan.

Links:
Official Link
All Movie Guide
IMDB
Soundtrack(All Music Guide)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου