Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005

A little bit of this, a little bit of that.

by lkrory21
Καλήμερα σε όλους-ες!

13 Σεπτέμβρη σήμερα και σε 2 μέρες ακριβώς ξεκινάνε οι Νύχτες Πρεμιέρας που θα κρατήσουν μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς όμως το επίσημο site της διοργάνωσης ( www.aiff.gr ) δεν έχει ακόμα(!!!) ούτε το πρόγραμμα ούτε πληροφορίες για εισιτήρια, κλπ δημιουργώντας αλγεινή εντύπωση. Ευτυχώς το blog "Κομμάτια ενός Ολογραφικού Ρόδου" του φίλου schottkey έχει μπει ήδη στον αστερισμό του 11ου Δίεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και εκεί μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες για τις ταινίες που πρόκειται να προβληθούν. Πάντως, κατα δήλωση των διοργανωτών, πρόκειται φέτος να αλλάξει το σύστημα διάθεσης εισιτηρίων ώστε να αποφευχθούν τα ...περσινά..

Μιας και είμαστε στα ...κινηματογραφικά, είδαμε πρόσφατα σε DVD το ντοκυμαντέρ "Roger And Me" του Michael Moore που παρουσιάζει εύστοχα και πικρόχολα την κατάσταση στο Flint, Michigan (γενέτειρα του σκηνοθέτη) μετά το κλείσιμο των εργοστασίων της General Motors. Αν και γυρισμένο το 1989 παραμένει συγκλονιστικά επίκαιρο για τις συνέπειες στην ζωή των απλών ανθρώπων από τις πρακτικές των εταιρειών στην σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία. Ψάχνοντας τον Roger(, Smith τότε CEO της GM) λοιπόν που απολύει σχεδόν εν νυκτί χιλιάδες εργαζόμενους καταστρέφοντας ολοκληρο τον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ιστό του Flint, μην παραλείποντας όμως βέβαια την επόμενη χρονιά να αυξήσει τον δικό του μισθό κατα 2.000.0000$(!!!) για την μετακίνηση των εργοστασίων στο Μεξικό λόγω χαμηλότερων μισθών. Το "Roger And Me" ήταν από τα πιο επιτυχημένα ντοκυμαντέρ όλων των εποχών, κάτι που ξεπεράστηκε διαδοχικά από τα δύο επόμενα ντοκυμάντέρ του ιδίου "Bowling For Columbine" και "Fahreneit 9/11". Η "γραφή" του M.Moore δεν είναι χωρίς ατέλειες καθώς το "Roger And Me" κλίνει ολίγον στο λαϊκισμό ενώ δεν λέιπουν και (εσκεμμένες?) ανακρίβειες ή παραλείψεις (όπως, π.χ. η μη ακριβής χρονολογική σειρά των γεγονότων), παρόλα αυτά "He is right on target" όπως θα λέγανε και οι συμπατριώτες του.

Επίσης είδαμε σε DVD το "I Heart Huckabees" του David Russel, μια σουρρεαλιστική κωμωδία - σάτιρα πάνω στην σύχρονη ψυχοθεραπεία - ψυχιατρική καθώς και στα αιωνίως αναπάντητα υπαρξιακά ερωτήματα. Ο Albert Markovski που ηγείται ενός τοπικου τμήματος μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης, απευθύνεται σε ένα γραφείο υπαρξιακών ντετέκτιβς με σκοπό να λύσει ένα υπαρξιακό του πρόβλημα. Το ζευγάρι των ντετέκτιβς ακολουθεί τον Albert και καταγράφει όλο το φάσμα της ζωής του και ειδικά τις "διαμάχες" του με τον Brad Stand ο οποίος είναι το ακριβές αντίθετο του Albert, όμορφος, πλούσιος, επιτυχημένος. Στο γραφείο των "υπαρξιακών" ντετέκτιβ γνωρίζεται με τον Tommy Corn, μανιαδώς αντίθετο στην χρήση του πετρελαίου πυροσβέστη που υπονοείται ότι συμμετείχε στην αντιμετώπιση των γεγονότων της 11/9. Μαζί, o Albert και ο Tommy ξεκινούν να λύσουν τις απορίες και τα ερωτήματα τους περι της ζωής καταφεύγοντας στην Caterine Vauban, πρωήν συνεργάτιδα του ζευγαριού των ντετέκτιβς που ακολουθεί μια εντελώς αντίθετη φιλοσοφία εξήγησης και απάντησης των ερωτημάτων τους. Ενδιαφέρον και αστείο(με το δικό του τρόπο βέβαια). Παίζουν Dustin Hoffman, Jude Law, Lily Tomlin κ.α.


Αν και μπαίνουμε στα όρια του ...meta-blogging (blogs που αναφέρονται σε άλλα blogs - μήπως τα blogs θα καταλήξουν τόσο αυτοαναφορικά όσο η τηλεόραση? - Την φράση αυτή την έκλεψα από εδώ) και μάλιστα για.. δεύτερη φορά στο ίδιο post, σας προτείνουμε να διαβάσετε το έξοχο αυτό άρθρο του χρήστη bakoterma από το blog dogblogger's blog. Μια ενδελεχής ανάλυση πάνω στον κοινωνικό ιστό και το πολιτικό κατεστημένο στις Η.Π.Α. που είναι ιδιαίτερα καλογραμμένη. Διαβάστε το! (είναι ολίγον... σεντόνι βέβαια!)

Το τελευταίο καιρό έχουμε μπει λίγο στο "κοσμικό" και αλλοπρόσαλλο ψυχεδελικό σύμπαν των Acid Mothers Temple του Kawabata Makoto προσπαθώντας να ...βρούμε άκρη. Ένα συγκροτημα - κολλεκτίβα με καμία-δυό δωδεκάδες εναλλασόμενα μέλη, αλλες τόσες κυκλοφορίες σε διάφορα labels ανα τον κόσμο και άλλα τόσα παράλληλα project (πολλές φορές με παρόμοια ονόματα!). Μουσικά κινούνται γύρω από το psychedelic - space rock των late 60's / early 70's ρίχνοντας στο χωνευτήρι τους όμως και μπολικο krautrock, folk rock αλλά και πολλές ethnic / world πινελιές. Θα κάνουμε μια πιο ολοκληρωμένη παρουσίαη σε κάποιο από τα επερχόμενα (UN)Known Pleasures. Stay Tuned! ( Off.Site )

Αυτά προς το παρόν!

1 σχόλιο: