Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2005

Bratislava Calling (V.C. #4)

by lkrory21
Η τέταρτη ανταπόκριση της Uma αυτη τη φορά από την ...Bratislava!




Λοιπόν γειά σε όλους-ες στη Αθήνα και όπου αλλού μας διαβάζουν... Για να σπάσουμε λίγο την μονοτονία από τα "Vienna Calling" σήμερα θα μιλήσουμε για την Μπρατισλάβα, πρωτεύουσα της Σλοβακίας όπου περάσαμε το περασμενο Σ/Κ.

Να πούμε, καταρχήν, ότι η Μπρατισλάβα απέχει μόλις μια ώρα από την Βιέννη με τραίνο ή λεωφορείο και τα δρομολόγια συχνά και όχι ιδιαίτερα ακριβά. Η Μπρατισλάβα είναι μικρή σχετικά πολη με γύρω στις 400.000 κατοίκους (αν δεν κάνω λάθος). Το νόμισμα της χώρας είναι η Σλοβακική Κορώνα με ισοτιμία 1 ευρώ = 40 Σ.Κ. και η χώρα ανήκει στην Ε.Ε.

Η Μπρατισλάβα βρίσκεται σε στάδιο μετάβασης και αλλαγής. Είναι φανερό ότι δεν έχει την ανάπτυξη της Βιέννης μιας και δεν υπάρχουν πολλά λεφτά, πολλά παλαιά κτίρια είναι εγκαταλλελειμένα, κλπ. Τα ίχνη του παρελθόντος και η διαφορά με το σήμερα είναι ορατά όπως για παράδειγμα η καινούργια πόλη από την μία όχθη του Δούναβη(ναι, ο Δούναβης διασχίζει και την Μπρατισλάβα εκτός της Βιέννης!) και απότ ην άλλη τα κτίρια - κουτιά της κομμουνιστικής περιόδου.

Το ιστορικό κέντρο είναι όμορφο αλλά μικρό και σε μια διαδικασία συνεχούς ανάπλασης προς χάριν των τουριστών προφανώς. Είχα ξαναβρεθεί πριν επτά χρόνια στην Σλοβακία και οι αλλαγές είναι αρκετές. Πχ πολλές μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων που υπάρχουν και στην Αυστρία έχουν έρθει και εδώ και πλέον ο καταναλωτισμός είναι και εδώ παρόν! Μην φανταστείτε βέβαια ότι τα αξιοθέατα μέσα στην Μπρατισλάβα είναι πολλά. Ένα ωραίο κάστρο - μουσείο, δύο - τρία ακόμα μουσεία και μερικά ακόμα ωραία σημεία και κτίρια και μπορεί κανείς να τα περιτριγυρίσει σε μία ημέρα.

Το ατού της Μπρατισλάβας, γιαυτό έχει και αρκετό τουρισμό,
είναι ότι είναι ακόμα φθηνή για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Τα περισσότερα αγαθά έχουν την μισή τιμή από ότι στην Βιέννη ή στην Αθήνα. Για παράδειγμα, μεγάλη μπύρα 1 - 1,2 Ευρώ, το φαγητό είναι πολύ φτηνό ενώ και τα τσιγάρα έχουν την μισή τιμή(πχ Camel 1,70 Ευρώ) για αυτό και πολύς κόσμος αγοράζει μαζικά τσιγάρα από εκεί.

Φυσικά στο ιστορικό κέντρο όπου κυρίως κινηθήκαμε, τα περισσότερα μαγαζιά είναι πολύ τουριστικά με την ποιότητα να μην είναι πάντα καλή αλλά αυτό ήταν μάλλον αναμενόμενο (ποιος αθηναίος τρώει στην Πλάκα ας πούμε... μόνο οι τουρίστες). Μείναμε σε ένα ημιπαράνομο -όπως αποδείχθηκε- hostel, το οποίο ήταν ανεπιθύμητο από τους υπόλοιπους ενοίκους της συγκεκριμένης πολυκατοικίας ενώ αυτός που το διαχειριζότανε δεν έπαιρνε λεφτά ούτε έδινε κλειδιά μεσα αλλά έξω στο δρόμο(!!!) Ο καθένας όπως την παλεύει... Οι τουρίστες είναι αρκετοί, κυρίως από Γερμανία / Αυστρία και τα γερμανικά μιλιούνται αρκετά. Πολλοί Σλοβάκοι μένουν και στην Βιέννη και μιας και η απόσταση είναι μικρή και η ευκολία μετακίνησης μεγάλη (φανταστείτε Αθήνα - Χαλκίδα) υπάρχει μεγάλη κινητικότητα μεταξύ των δύο πόλεων.

Στην νυχτερινή ζωή δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές. Υπάρχουν 4-5 disco- clubs εκ των οποίων τα δύο είναι σε ...καραβάκια στον Δούναβη. Μην φανταστείτε όμως ότι είναι και τίποτα ιδιαίτερο. Εμείς πήγαμε στο Sub Club, υποτίθεται εναλλακτικό club το μόνο από ότι μας είπανε. Η είσοδος ήταν ...2,5 ευρώ και η μεγάλη μπύρα κόστιζε 1 ευρώ(!!!) αν και όπως μάθαμε από μία Σλοβάκα (που έχει επισκεφθεί την ...Κάρπαθο!) για τους Σλοβάκους οι τιμές είναι υψηλές. Το Sub Club έπαιζε μάλλον αδιάφορη techno μουσική αλλά πάντως είχε αρκετό κόσμο που χόρευε. Η ...κατανάλωση χασίς ήταν μάλλον ελεύθερη και όλοι έστριβαν παντού! Διακρίναμε και μια σχετική ελευθερία στις δημόσιες περιπτύξεις ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

Αυτά τα ολίγα από Μπρατισλάβα, την οποία συστήνουμε για επίσκεψη αλλά όχι πάνω από δύο - τρεις ημέρες!. Αξίζει μόνη της σαν απόδραση από την Βιέννη ή σε συνδυασμό με επίσκεψη και σε άλλα μέρη της Σλοβακίας όπως τα ορεινά (Low Tatras) όπου είναι όμορφα και φθηνά ακόμη. Θα επανέλθουμε σύντομα με ένα Vienna Calling αφιερωμενό αποκλειστικά στις ταινίες που προβλήθηκαν στα πλαίσια της Viennale και καταφέραμε να δούμε.

UMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου