Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2005

(Un)Known Pleasures: Best Dressed Chicken In Town

by lkrory21
Dr. Alimantado
"Best Dressed Chicken In Town"(1977)

Ένα απίθανο αλμπουμ με ένα απίθανο εξώφυλλο (βλ. φώτο) από τον τζαμαϊκανό DJ*/παραγωγό Dr. Alimantado (γεν.Winston Thompson) που πρωτοκυκλοφόρησε στα τέλη του 70 και έγινε cult favorite στο punk κοινό της Γηραιάς Αλβιώνας όταν το ανέφερε ως αγαπημένο άλμπουμ του τότε ο πολύς Johnny Rotten των Sex Pistols.


Ουσιαστικά δεν είναι "κανονικό" άλμπουμ αλλά συλλογή από singles του Tado που κυκλοφόρησαν στην Τζαμάϊκα την περίοδο 1973 - 1976. Ένα απίστευτο μείγμα από reggae/dub με το ιδιόρρυθμο toasting/singing από τον Dr.Alimantado, γερές δόσεις από ψυχεδέλεια, soul και r'n'b (με την 70's έννοια του όρου!), φωνητικά αποσπάσματα από Horace Andy, Gregory Isaacs, κ.α., με τους καλύτερους μουσικούς της ...Ιαμαϊκής (όπως Aggrovators) να συμμετέχουν και όλα αυτά αναμεμειγμένα και "μαγειρευμένα" από τους καλύτερους παραγωγούς του νησιού δηλ. King Tubby, Lee 'Scratch' Perry και Scientisτ!!!

Από το χιουμοριστικό εναρκτήριο ομώνυμο μέχρι το closing track "Tribute To The Duke" - αφιερωμένο στον άλλο διάσημο παραγωγό Duke Reid, το "Best Dressed Chicken In Town" μια από τις καλύτερες παραγωγές της Τζαμάϊκας. Highlights του δίσκου το εξαίσιο roots "Johnny Was A Barber", το... η- εκδίκηση- της- τζίβας "Ι Killed The Barber"(!!!) και το εκπληκτικό call and response "Unicorn Skank" μεταξύ Gr.Isaacs και του ...δόκτορα!

Ένα απαραίτητο αλμπουμ για reggae fans!

Σημείωση: Το άλμπουμ κυκλοφορεί σε διάφορες εκδόσεις από την γνωστή εταιρεία Greensleeves αλλά και άλλες οι οποίες έχουν το ίδιο tracklisting αλλά με διαφορετική σειρά:

Tracklist 1:
01.Best Dressed Chicken in Town
02.Just the Other Day
03.Poison Flour
04.Gimme Mi Gun
05.I Killed the Barber
06.Ital Galore
07.I Am the Greatest Says Muhammed Ali
08.Johnny Was a Baker
09.
Tribute to the Duke
10.Unitone Skank
11.Can't Conquer Natty Dreadlocks
12.Ride On
13.Plead I Cause
14.I Shall Fear No Evil


Tracklist 2:
01.Best Dressed Chicken In Town
02.Just The Other Day
03Poison Flour
04.Gimmie Mi Gun
05.I Killed The Barber
06.Unitone Skank
07.Can't Conquer Natty Dreadlocks
08.Ride On
09.Plead I Cause
10.I Shall Fear No Evil
11.Ital Galore
12.I Am The Greatest Says Muhammed Ali
13.Johnny Was A Baker
14.Tribute To The Duke


LINKS:
Biography(Greensleeves)
AMG Review

* = DJ (συνώνυμο: Toaster) στην Τζαμάϊκα αποκαλείται αυτός που μιλάει - "ραπάρει" στα τραγούδια ενώ αυτός που επιλέγει τους δίσκους (δηλ. DJ στην rap / dance σκηνή) ονομάζεται Selector. Δηλαδή DJ / Selector σε αντίθεση με το ανάλογο MC / DJ στην rap / hip hop.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος13/10/05 9:22 π.μ.

    jah...rastafari.. akoume kai reggae? xexexe (oi aigialians xeroun)akoma ena original rockers cdaki opos panta enimeromenos kai me good taste euge .

    ΑπάντησηΔιαγραφή