Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2005

Vienna Calling #3

by lkrory21
Η τρίτη ανταπόκριση της Uma από την πρωτεύοσα της πρώην Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας...

Καλημέρα και πάλι από την Βιέννη! Το σημερινό V.C. θα είναι λίγο πιο μικρό από τα προηγούμενα αλλά σύντομα θα έχετε ένα V.C. αποκλειστικά για ταινίες και ένα …Bratislava Calling (!!!) για την διήμερη επίσκεψη μας στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας!

Εδώ στην Βιέννη όλα βαίνουν καλώς ενώ χθες διεξήχθησαν οι δημοτικές εκλογές. Το S.P.O. (υποτιθέμενα σοσιαλιστικό κόμμα) είναι παραδοσιακά πρώτο στη Βιέννη και κέρδισε στην χθεσινή αναμέτρηση και πάλι με ποσοστό άνω του 40%. Δεύτερο κόμμα το OVP (Χριστιανοδημοκράτες) με μόλις 19%, τρίτο το FPO του Χάϊντερ (δηλ εθνικιστικό – φασιστικό κόμμα) με 15% και τέταρτοι οι Πράσινοι οι οποίοι είχαν μάλιστα υποψήφια ελληνικής καταγωγής με μόλις 14%. Δυσάρεστο κρίθηκε το υψηλό ποσοστό του εθνικιστικού κόμματος καθώς και ότι ξεπέρασαν τους Πράσινους που αναμένονταν τρίτοι.

Εδώ στη Βιέννη τα ζητήματα σχετικά με τους μετανάστες καθώς και η ένταξη ή όχι της Τουρκίας στην Ε.Ε. συζητιούνται αρκετά κάτι όχι περίεργο αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν αρκετοί Τούρκοι μετανάστες. Απ’ ότι φαίνεται πάντως τα αισθήματα απέχθειας προς τους ξένους όχι μόνο δεν έχουν υποχωρήσει αλλά μάλλον βρίσκονται σε έξαρση. Αυτά προς το παρόν με τα πολιτικά.

Επισκεφθήκαμε το B72 ένα από τα γνωστά bar – clubs της Βιέννης, το οποίο όπως και το Flex (βλ. προηγ. V.C.) είναι κάτω από μια γέφυρα, τραίνου αυτή τη φορά. Τελικά όλα τα καλά μέρη εδώ είναι κάτω από γέφυρες και αισθητικά βρίσκονται μεταξύ industrial design και ...αποθήκης! Το B72 είχε πάντως ωραία μουσική, μάλιστα εκείνο το βράδυ είχε Name – Dropping Night δηλαδή μόνο τραγούδια με κάποιο όνομα στον τίτλο αλλά δυστυχώς είχε ελάχιστο κόσμο ειδικά μετά τις 12. Πολύ ωραίο μέρος είναι το Leopold καφέ το οποίο βρίσκεται στο Museums Quartier όπου είναι ,μαζεμένα μερικά από τα πιο σημαντικά μουσεία όπως το Leopold Museum, το Μοντέρνας Τέχνης, το Tanz Quartier και άλλα. To Leopold είχε πολύ ωραίο κόσμο. H μουσική αρχικά είχε reggae προσανατολισμούς ενώ αργότερα έγινε πιο dance.

Ένα ακόμη …funny μέρος είναι το καφέ Das Möbel (γερμ. Το Έπιπλο) όπου όλες οι καρέκλες και τα τραπέζια είναι διαφορετικά μεταξύ τους και σχέδια νέων designers. To ιδιαίτερο στοιχείο αυτού του καφέ είναι ότι τα έπιπλα του βγαίνουν προς πώληση κάθε δύο μήνες και αντικαθιστώνται με ...νέα σχέδια! Και μιας και είμαστε στον χώρο του design να σας πούμε ότι βρεθήκαμε το περασμένο Σ/Κ στην έκθεση – παζάρι μοντέρνου design / αντικειμένων / επίπλων / ρούχων /κλπ με τίτλο Blick Fang 2005. Είχε πολλά ενδιαφέροντα αντικείμενα και ιδέες αλλά όλα ήταν πανάκριβα ακόμα και αυτά που φαίνονταν ιδιαίτερα απλά στην κατασκευή. Γενικά η όλη φάση απέπνεε έναν «δήθεν» αέρα και δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσε – πολύ κακό για το τίποτα!

Την Κυριακή το βράδυ, αξιοσημείωτη ήταν η performance – poetry reading του Gerard Malanga, συνεργάτη και φίλου του Andy Warhol. H ποίηση του G.M. συνοδευόταν από την ζωντανή μουσική του Christian Fennesz που κινήθηκε σε noise / ambient γραμμές με χρήση και ήχων από την κιθάρα του. Βέβαια ήταν λίγο σουρεαλιστικό να βλέπεις τον κόσμο να ζητάει «Και άλλο! Και άλλο!» από …poetry reading! Το event έλαβε χώρα στον τελευταίο όροφο του Urania. Το Urania είναι ένας κινηματογράφος – πολυχώρος με πολύ καλή ατμόσφαιρα και αισθητική.


Για το τέλος να σημειώσω την επίσκεψη μας σε ένα μέρος που λέγεται Kolar Psy και είναι για να πας για μια μπύρα ή καφέ. Το σημαντικό είναι ότι το διαχειρίζονται άτομα με διανοητικά προβλήματα. Έτσι και αλλιώς είναι συμπαθητικό μέρος αλλά αξίζει της παραπάνω υποστήριξης μας. Πολύ καλή είναι και η εφημερίδα των ...αστέγων της Βιέννης, Augustin, που συμπλήρωσε ήδη δέκα χρόνια παρουσίας στην Βιέννη. Να σημειώσουμε ότι κοστίζει 2€ εκ των οποίων το 1 πάει στον πωλητή της!

Αυτά λοιπόν τα σημαντικά από την προηγούμενη εβδομάδα στην Βιέννη. Σύντομα θα ακολουθήσει το Bratislava Calling με εντυπώσεις από την ομολογουμένως πολύ μικρή πρωτεύουσα της Σλοβακίας.


Uma

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/10/05 6:51 μ.μ.

    blogger...ti einai ola afta re paidia;;;;
    mallon i texnologia exei proxorisei poly kai den tin parakoloutho!
    Se ola afta exo na prostheso ena mono pragma, BRATISLAVA-KRAKOW-Boudapesti uber alles!!!!
    milame gia modela ypo anakalypsi.
    Opoios paei sto trigono tou diavolou na parei kalou kakou kammia dekaria maseles extra an den thelei na psaxnei tin dikia tou ston pagomeno dounavi...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/11/05 5:50 μ.μ.

    Geia sou Uma!
    Eida ta Vienna Calling k ithela na rotiso pos k vriskesai sti Vienni. K Ego meno edo afto ton kairo, spoudazo piano. Tha mporousame na erthoume se epafi an theleis. To e-maill mou einai lia_88@hotmail.com
    Filia,Eva.

    ΑπάντησηΔιαγραφή