Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2005

(Un)Known Pleasures: Dub Club - Picked From The Floor

by lkrory21
Various Artists Dub Club - Picked From The Floor(2005, G-Stone)

Άρτι αφιχθέν ταχυδρομικώς από Βιέννη, το δισκάκι που πρόκειται να εξετάσουμε σήμερα και κυκλοφορημένο από την εταιρεία των διάσημων παραγωγών Kruder & Dorfmeister, G-Stone).

Τι είναι όμως το Dub Club? Οι πιο προσεκτικοί επισκέπτες θα θυμούνται την αναφορά στο club The Flex στη σειρά άρθρων Vienna Calling της φίλτατης Uma.Στο συγκεκριμένο club κάθε Δευτέρα παίζει μουσική ή διοργανώνει live πάντα σε reggae/dub (με την ευρύτερη έννοια του όρου) η ομάδα Dub Club ιδρυτές της οποίας είναι οι Gu-Mix, Sugar B και Sweet Susi. Η συγκεκριμένη ομάδα φέτος κλέινει δέκα χρόνια παρουσίας στην ακμάζουσα βιεννέζικη dub σκηνή και το γιορτάζει δεόντως με τούτον εδώ τον ...ψηφιακό δίσκο ακτίνας! Να σημειώσουμε εδώ ότι το συγκεκριμένο δισκάκι ήταν νούμερο 1 σε πωλήσεις στα πιο "ψαγμένα" δισκάδικα της Βιέννης για αρκετό καιρό.


Το cd ανοίγει με φωνητικό απόσπασμα από κάποια guest εμφάνιση του Roots Manuva στο Dub Club και στην συνέχεια ακολουθούν δεκατέσσερα τραγούδια στον ευρύτερο χώρο της μοντέρνας electro - ψηφιακής dub. Μετά το intro η συλλογή ξεκινά με δύο tracks από τον electro dub παραγωγό Stereotyp εκ των οποίων στο "Pon Remote" υπάρχει μια εξαιρετική ragga ερμηνεία από τον Brother Culture. Συνεχίζει με την συνεργασία Switch και Miss Thing ως 2Culture Clash με το "Love Guide" με really heavy bass και καθαρόαιμο τζαμαϊκανό γυναικείο raggamuffin' από την Miss Thing. Ακολουθεί το "Dundy Lion" του Markus Kienzl με τον Paul St.Hilaire (γνωστό και ως Tikiman) στα φωνητικά. Ο Paul St.Hilaire συμμετέχει και στο uplifting digital reggae "Vampire" του Rodney Hunter, του οποίου το "Find It" μετατρέπεται σε electro ragga γεμάτο synth από τους Makossa και Megablast (ο οποιός έχει και ολοδικό του κομμάτι στην συλλογή το "Listen Rasta") με την συμμετοχή του Farda P στα φωνητικά.

Η συλλογή συνεχίζει στο ίδιο ύφος με κομμάτια των Hubbert Tubbs ( στο πιο jazzy "Automatique"), Roberto Carlos, του Gu-Mix (εκ των ιδρυτών του Dub Club) και των Pressure Drop Soundsystem (στο "Knok Knok" που μπορείτε να βρείτε δεξιά στο τμήμα "MP3 Of The Week" για λίγες μέρες μόνο). Τα bpm's χαλαρώνουν με το τύπου French dub-dancehall "Youth Inna De Ghetto" των Camel & Earp και το αργόσυρτο -εκπληκτικό- instrumental middle eastern dub "Bagdub" των OMFO. H συλλογή κλείνει με το "Sadela" του Bus (από την πειραματική ~scape) και τον Ras T-Weed στα φωνητικά με αποσπάσματα από τo classic "Night Nurse" του Gregory Isaacs.

Εν κατακλείδι μια πολύ καλή συλλογή μοντέρνου dub από μια ομάδα που συγκαταλέγεται στις καλύτερες της Ευρώπης και δρα στην Βιέννη, καρδιά της μοντέρνας ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής μουσικής (μαζί με το Βερολίνο βεβαίως).

Links:
G-Stone (CD, main site)
Dub Club Vienna
The Flex (Vienna, Austria)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου