Πέμπτη 16 Μαρτίου 2006

As Seen On DVD: The Last Waltz (1978)

by lkrory21
Η αποχαιρετιστήρια συναυλία των The Band, ένα από τα σημαντικότερα αμερικάνικα rock (με την πολύ ευρεία έννοια) συγκροτήματα, σκηνοθετημένη από τον Martin Scorsese. Το The Last Waltz θεωρείται ίσως από τα καλύτερα rock ντοκυμαντέρ που έχουν γυριστεί ποτέ... Το ξαναείδαμε πρόσφατα σε DVD... και μας άρεσε όσο την πρώτη φορά... ίσως και περισσότερο!

Πλοκή:
Δεν υπάρχει ακριβώς πλοκή. Ύστερα από σχεδόν 8 χρόνια καριέρας και αρκετά κλασσικά άλμπουμς (αν θέλετε να ξεκινήσετε από κάπου τσεκάρετε το ομώνυμο "The Band" του 1969) οι The Band αποφασίζουν να "το διαλύσουν" λόγω εσωτερικών ασυμφωνιών. Για να το "γιορτάσουν", οργανώνουν μια αποχαιρετιστήρια συναυλία στις 26/11/1976 στο Winterland του San Francisco.

Παρένθεση: στον ίδιο χώρο λίγα χρόνια αργότερα θα δώσει την τελευταία του συναυλία εκεί ένα βρεττανικό συγκρότημα που άλλαξε τον ρου της σύγχρονης μουσικής ιστορίας, οι Sex Pistols - Have you ever had the feeling you 've been cheated? - κλείνει η παρένθεση.

Πριν την συναυλία το κοινό θα σερβιριστεί παραδοσιακό δείπνο γαλοπούλας καθότι τότε έπεφτε το Thanksgiving και θα χορέψει υπό τους ήχους ορχήστρας (σκηνές από τον χορό υπάρχουν στους τίτλους αρχής της ταινίας). Στη συνέχεια οι The Band θα παίξουν ένα σετ με πλήθος τραγουδιών που εκτέλεσαν είτε μόνοι τους ή με κάποιον-α από το πραγματικά εντυπωσιακό roster καλεσμένων που παρευρέθησαν εκεί. Eric Clapton, Muddy Waters, Ringo Starr, Dr.John, Van Morrison, Neil Young, Joni Mitchell, Bob Dylan είναι μόνο μερικοί από αυτούς που συνόδευσαν τους T
he Band στα τραγούδια. Ο Robbie Robertson (κιθαρίστας και βασικός συνθέτης των The band) είχε καλέσει τον Martin Scorsese να σκηνοθετήσει το γεγονός.


Σχόλια:
Μια πραγματική γιορτή της ΜΟΥΣΙΚΗΣ, το The Last Waltz έχει μείνει στην ιστορία και όχι αδίκως. Ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα αμερικάνικα συγκροτήματα ως οικοδεσπότες επι σκηνής, μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια της μουσικής ως καλεσμένοι και ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες να καταγραφεί το γεγονός. Τι άλλο να ζητήσει κανείς δηλαδή; Αναρωτιόμαστε αν οι θεατές της συναυλίας αναλογιζόντουσαν ότι ζούσαν μια από τις πιο ιστορικές στιγμές της συγχρονης μουσικής.

Όσον αφορά την ταινία: συνεντεύξεις των μελών, ολόκληρα τραγούδια από την συναυλία και off-stage τζαμαρίσματα εναλλάσονται στην οθόνη. Ο Martin Scorsese χρησιμοποίησε ένα εντυπωσιακό crew από οπερατέρ και κινηματογραφιστές τόσο για τις λήψεις της συναυλίας όσο και για τα υπόλοιπα αποσπάσματα. Μετά τα γυρίσματα Martin Scorsese και Robbie Robertson, οι οποίοι έγναν και αχώριστοι φίλοι, σχεδόν συγκατοίκησαν για δύο χρόνια ετοιμάζοντας το φιλμ (το οποίο κυκλοφόρησε το 1978) με την βοήθεια μεγάλων ποσοτήτων ...χμ... βοηθητικών ουσιών.

Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα άλλο παρά τα εξής τρια:

1) Πρέπει οπωσδήποτε να το δείτε (αν δεν το έχετε δει).
2) Ένα σχόλιο κάποιου επισκέπτη του IMDB:
Forget "Woodstock". Forget "Gimme Shelter". "Let It Be"? Forget that too. This is, truly, THE greatest rock and roll film ever made.
3) Να ακολουθήσετε το μύνημα του πρώτου καρέ της ταινίας όταν τοποθετήσετε το δισκάκι στο dvd-player:
THIS FILM SHOULD BE PLAYED LOUD!

Links:
Official Site
All Movie Guide
IMDB
Wikipedia
All Music Guide (The Band).





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου