Πέμπτη 30 Μαρτίου 2006

(Un)Known Pleasures: Η Βροχή Από Κάτω

by lkrory21
Θανάσης Παπακωνσταντίνου - Η Βροχή Από Κάτω (Lyra 2006)

Εδώ και κάποιες ημέρες κυκλοφορεί από την Λύρα η τελευταία κυκλοφορία του γνωστού και μη εξαιρετέου Θανάση με τίτλο Η Βροχή Από Κάτω. Όπως ίσως θα ξέρετε, η αγάπη και η εκτίμηση για τις μουσικές του, φτάνει στα όρια ...λατρείας σε ορισμένους κύκλους και όχι αδικώς!



Σε γενικές γραμμές, ο Θ.Π. είναι από τους πιο αξιόλογους καλλιτέχνες που έχουν βγεί στην ...Μεταβυζαντινή Ντίσνεϋ-λαντ (η έκφραση κλεμμένη από εδώ.) εδώ και πολλά χρόνια αλλά (ευτυχώς) δεν θα τον δείτε ποτέ σε πρωινάδικα ή σε μουσικά βραβεία ΒΗΣΣ-ΑΡΙΩΝ... Αντιθέτως θα τον απολαύσετε σεμνότατο σε συναυλίες (όπου συνήθως ...ξεχνάει να κατέβει από την σκηνή!) συνοδευόμενο από μια απίθανη μπάντα μουσικών να ανακατεύει ελληνική λαϊκή μουσική, παραδοσιακούς ήχους, rock ή ό,τι άλλο προκύψει. Μέχρι διασκευή στο Guns Of Brixton έχει παίξει live ο αθεόφοβος!

Η Βροχή Άπό Κάτω περιλαμβάνει 13 τραγούδια + 1 remix (ως hidden track), όλα σε στίχους (κάποιοι βασισμένα σε ποιήματα) και μουσική του ιδίου ενώ πλεόν έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου τα κύρια φωνητικά αφήνοντας τους συνήθεις καλεσμένους (Μάλαμας, Αγγελάκας, κλπ) στην απ' έξω αυτή την φορά. Κάποια από τα τραγούδια του δίσκου έχουν τη βάση τους σε μουσικές που έχει γράψει ο Θ.Π. παλαιότερα για θεατρικά έργα και ταινίες.


Μουσικά υποχωρούν κάπως τα πιο λαϊκότροπα και "rock" στοιχεία και στην επιφάνεια έρχεται ένας πιο κλειστοφοβικός εντεχνο-avant garde ήχος (say what?) που κρύβει πολλά "μυστικά" για αυτούς που θα "βουτήξουν" βαθειά μέσα... Δεν λείπουν επίσης διαφορα samples και αποσπάσματα παραδοσιακών τραγουδιών. Όπως πάντα συμμετέχει μια πλειάδα αξιολογότατων μουσικών μεταξύ των οποίων βρίσκουμε τους Ν.Βελιώτη, Μπάμπη Παπαδόπουλο, Παντελή Στάικο κ.α. όχι όμως απλά σαν μια ακόμα συνοδευτική μπάντα αλλά προσθέτοντας τον δικό της τόνο στο όλο κλίμα.

Έξτρα πόντους για το εντυπωσιακό artwork (δια χειρός Μάρθας Φρίντζηλα η οποία συνοδεύει και με τα φωνητικά της σε κάποια τραγούδια) και για τους τίτλους των κάτωθι τραγουδιών: Μου' κλασες τ' αρχίδια κύριε μοίραρχε και Ο Satie στη Χιμάρα.

TrackList:
1. Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ
2. ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ
3. Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
4. ΟΡΥΧΕΙΑ
5. ΑΫΠΝΗ ΠΟΛΗ
6. ΜΟΥ 'ΚΛΑΣΕΣ Τ' ΑΡΧΙΔΙΑ ΚΥΡΙΕ ΜΟΙΡΑΡΧΕ
7. SARA
8. Η ΒΡΟΧΗ ΑΠΟ ΚΑΤΩ
9. ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣ
10. ΤΑ ΜΟΛΥΒΙΑ
11. O TSELNIKAS
12. Ο SATIE ΣΤΗ ΧΙΜΑΡΑ
13. ΤΩΡΑ ΤΕΛΟΣ
14. κι άλλη ΑΫΠΝΗ ΠΟΛΗ

Links:

Η Βροχή Από Κάτω (από το site της LYRA)
Θ.Παπακωνσταντίνου (Ελλ.Wikipedia)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου