Παρασκευή 10 Μαρτίου 2006

Vienna Calling #8: The Return of Uma!

by lkrory21
Το 1815 στη Βιέννη, μετά το τέλος των ναπολεόντειων πολέμων, έγινε ένα ιστορικό συνέδριο μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών που καθόρισε την τύχη των λαών της Ευρώπης για αρκετά χρόνια. 191 χρόνια μετά η Uma επιστρέφει στην πόλη, μετά από ένα μήνα διακοπών στα πάτρια εδάφη, και μεταδίδει τι βλέπει:


Γεια σας από Βιέννη και πάλι... μετά από ένα διάλειμμα ενός μηνός λόγω επίσκεψης στα πάτρια εδάφη.

Με αφορμή την εκδρομή κάποιων φίλων εδώ επισκεφθήκαμε για τρίτη (σημ. lkrory21: !!!) φορά κάποια από τα μουσεία της Βιέννης οπότε ας κάνουμε μια περίληψη. Αν βρεθείτε προς τα εδώ, δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε το Museumsquartier. Το ΜQ είναι ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα - πολυχώρος που άνοιξε το 2001 και συγκεντρώνει μουσεία, χώρους διασκέδασης και άλλω δραστηριοτήτων. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν:

To Leopold Museum, μουσείο που είναι αφιερωμένο στην αυστριακή τέχνη με κύριες ...attraction τις συλλογές έργων των σημαντικότερων αυστριακών ζωγράφων Gustav Klimt και Egon Schiele.

Το Mumok (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης), επίσης συστήνεται ανεπιφύλακτα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μικρή αλλά πολύ αντιπροσωπευτική συλλογή του Mumok με άξονα τις απαρχές του μοντερνισμού όπου συνυπάρχουν δείγματα από Picasso, Francis Picabia, Juan Gries, ιταλικό φουτουρισμό, γερμανικό εξπρεσσιονισμό, Rene Magritte αλλά και Man Ray. Αν αντέχετε (συστήνεται μόνο σε γερά στομάχια!), επισκεφθείτε και το υπόγειο όπου υπάρχει αφιέρωμα στον βιεννέζικο αξιονισμό (από το action), κύκλος καλλιτεχνών που έδρασε κατα την δεκαετία του '60, με σκοπό να κάνει πράξη και πραγματικότητα την τέχνη βγαζοντάς την έξω από τα καλλιτεχνικά πλαίσια. Αυτό τους οδήγησε σε διαβόητες οργιαστικές, ωμές και βίαιες αιματηρές performances (μέρος της έκθεσης ΔΕΝ συστήνεται σε ανήλικους, αν βρεθείτε θα καταλάβετε γιατί).Σήμερα, μετά από διώξεις και σοβαρά προβλήματα με τον νόμο στην εποχή τους, οι αξιονιστές θεωρούνται πλέον σημαντικό κομμάτι της μοντέρνας τέχνης και έχουν πια πάρει και αυτοί θέση στα μουσεία.

Στο Belvedere, παλαιο παλάτι και τώρα μουσείο, υπήρχε μια αξιόλογη επίσης συλλογή του Gustav Klimt. Πλέον δεν είναι και τόσο αξιόλογη μιας και οι απόγονοι της Adele-Bloch Bauer, που απεικονίζονταν σε πέντε από τους πίνακες, κέρδισαν πρόσφατα δίκη απέναντι στο αυστριακό κράτος και πήραν πίσω τους πίνακες αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ φυσικά. Σε κάθε περίπτωση όμως το Belvedere αξίζει την επισκεψη σας.

Αυτά προς το παρόν περι τέχνης, θα επανέλθουμε με εντυπώσεις από τρέχουσες εκθέσεις σύντομα.

Τελειώνοντας να κάνουμε και μια σύντομη αναφορά στην νυχτερινή ζωή της Βιέννης μιας και με την επιστροφή μας εδώ κάναμε σιγά σιγά update και πάλι. Αν βρεθείτε προς τα εδώ, συνιστούμε ανεπιφύλακτα για μπύρα το Rhiz, το οποίο βρίσκεται κάτω από την γραμμή 6 του μετρό. Παίζει ηλεκτρονική μουσική κυρίως ενώ γίνονται ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και διάφορα μικρά live με τύπους με laptop που ταιριάζουν απίστευτα στον χώρο. Επίσης αν σχεδιάζετε πασχαλινή εκδρομή προς Αυστρία, ψάξτε το Donau Festival στο Krems όπου εμφανίζονται Autechre, Fantomas, Mogwai, κλπ.

Αυτά προς το παρόν...
Θα επανέλθουμε σύντομα με νεότερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου