Δευτέρα 17 Απριλίου 2006

As Seen On DVD: Elizabethtown

by lkrory21
Elizabethtown (2005, 123')
Σκηνοθεσία: Cameron Crowe
Παίζουν: Orlando Bloom, Kirsten Dunst, Susan Sarandon, κλπ.

Κάπου ανάμεσα στο Almost Famous του ίδιου και το Garden State του Zack Bruff (εδώ θα βρείτε την δική μας άποψη για το εν λόγω έργο) στέκεται υφολογικά / συναισθηματικά και ως πλοκή το Elizabethtown του C.Crowe, τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά το Vannila Sky. Οι κριτικοί το ισοπέδωσαν ("συναισθηματικό εφιάλτη" το είχε χαρακτηρίσει η Guardian), όχι χωρίς λογικά επιχειρήματα πάντως, με συνεπακόλουθο την ...αύτανδρη καταπόντιση του στο box office. Μπορεί ως επαγγελματίες να έχουν δίκιο αλλά εμείς έχουμε άλλη γνώμη.


Πλοκή:
O Drew Baylor (Orlando Bloom), σχεδιαστής αθλητικών παπουτσιών, γίνεται η αιτία η εταιρεία στην οποία εργάζεται να χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ("Μπορείς να το στρογγυλοποιήσεις στο ένα δισεκατομμύριο") και ως εκ τούτου απολύεται ενώ τον παρατάει και η φίλη του Ellen που δουλεύει στην ίδια εταιρεία. Και ενώ ετοιμάζεται να αυτοκτονήσει μαθαίνει ότι ο πατέρας του, Mitch, πέθανε κατά την διάρκεια επίσκεψης του στην γενέτειρα του, μια μικρή πόλη στο Kentucky, Elizabethtown. Καθώς μεταβαίνει εκεί για την κηδεία, γνωρίζει την όμορφη αλλά πολυλογού αεροσυνοδό Clair Colburn (Kirsten Dunst). Ανάμεσα στο επαγγελματικό του φιάσκο (που από ώρα σε ώρα θα δημοσιοποιηθεί σε όλα τα business περιοδικά της Αμερικής), το τεράστιο και αλλοπρόσαλλο σόι στο Kentucky, την υστερικά αποπροσανατολισμένη μητέρα του (Susan Sarandon) που επιθυμεί αποτέφρωση του Mitch σε πείσμα των συγγενών του που θέλουν κανονική ταφή, την γνωριμία με την Clair που αποκτά ρομαντικές διαστάσεις και έναν άσχετο θεότρελο γάμο - 24ώρο πάρτι που λαμβάνει χώρα στο ξενοδοχείο που μένει και τις αυτοκτονικές του τάσεις ο Drew προσπαθεί να βρει το δρόμο του...

Σχόλια:
Ακροβατώντας για δύο ώρες ανάμεσα σε γλυκόπικρη κωμωδία, οικογενειακό δράμα, ρομαντική κομεντί και road trip movie το Elizabethtown καταφέρνει να ισορροπήσει τελικά. Πέρα από την κύρια πλοκή, πολλές μικρές ιστοριούλες σαν βινιέτες περιπλέκονται γύρω από αυτή χωρίς όμως να μπερδεύουν τον θεατή απεναντίας μάλιστα τον κρατούν σε εγρήγορση. Η εναλλαγή όμορφων εικόνων, μελαγχολικών ή ρομαντικών συναισθημάτων και μπόλικης αμηχανίας καταφέρνει και λειτουργεί παρά τις κάποιες όποιες υπερβολές ή και ασυνέχειες χωρίς ευτυχώς να καταφεύγει στο μελό ή γλυκανάλατο. Αυτό γίνεται δυνατό χάρη στις σωστές δόσεις ανάλαφρου αλλά έξυπνου χιούμορ που διατρέχουν όλο το έργο. Ακόμα και στις λεπτομέρειες είναι προσεγμένο, δείτε πχ την τεφροδόχο με απεικόνιση τους ...KISS(!) ή το ...Reggae Tribute to Tom Petty (στην αφίσα με το συγκρότημα του ξαδέρφου του πρωταγωνιστή).

Από τους ηθοποιούς, ο C.Crowe κατορθώνει να εκμαιεύσει αυτά που χρειάζονται για μια τέτοια ταινία. Ο Orlando Bloom (επιτέλους χωρίς πεταχτά αυτιά και τόξο!) κάπως clean cut μεν και ελαφρά "άνευρος" παρ' όλα αυτά καταφέρνει να αποδώσει ρεαλιστικά τα αντικρουόμενα συναισθήματα και την εσωτερική θλίψη (που τελικά εξωτερικεύεται) του ήρωα που υποδύεται. Η Kirsten Dunst, κουκλάρα φυσικά, επίσης είναι πάρα πολύ καλή στον ρόλο της. H Susan Sarandon, σε μικρό σχετικά ρόλο, δίνει μια over the top performance της αποδιοργανωμένης από το χαμό του άντρα της γυναίκας. Την παράσταση όμως κλέβει ο Paul Schneider που παίζει τον ξάδερφο Jessie με τα μυριάδες προβλήματα, τον υπερκινητικό και φωνακλά γιο αλλά και την απίστευτη εμφάνιση στην συναυλία-επανένωση των Ruckus!

Εννοείται φυσικά, όπώς σε όλα τα έργα του σκηνοθέτη, η μουσική παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην διαμόρφωση της ατμόσφαιρας του έργου. Η επιλογή της μουσικής είναι ως συνήθως άψογη, θυμίζει mixtape και περιλαμβάνει ότι καλύτερο: από Tom Petty, Elton John, Lynyrd Skynyrd μέχρι Ryan Adams και My Morning Jacket και ότι μπορείτε να φανταστείτε ενδιάμεσα. Στα μείον το γεγονός ότι είναι κάπως υπερφορτωμένο με τραγούδια στο τελευταίο μέρος το έργου και τα οποία χρησιμοποιούνται για να αποδώσουν τις εικόνες και τα συναισθήματα του ήρωα κατά την διάρκεια του roadtrip αλλά παρ' όλά αυτά λειτουργεί.

Συμπερασματικά, όχι χωρίς ατέλειες το Elizabethtown είναι ένα όμορφο, συναισθηματικό έργο που αξίζει της προσοχής σας. Αν το δείτε ανοιχτοί και θα σας συγκινήσει αλλά και θα σας κάνει να γελάσετε με την καρδιά σας, πολλές φορές δε ταυτόχρονα! Ε, μια φορά μην εμπιστευτείτε τους κριτικούς, εμπιστευτείτε την κρίση σας.

Κάντε μια βόλτα από την Elizabethtown, δεν θα περάσετε άσχημα!

Links
Official Site
IMDB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου