Τετάρτη 19 Ιουλίου 2006

Archive.Org Live Music Archive

by lkrory21
Η ιστοσελίδα Internet Archive είναι μια εντυπωσιακή προσπάθεια δημιουργίας μιας διαδικτυακής ηλεκτρονικής βιβλοθήκης διαθέσιμης προς όλους και περιλαμβάνει ένα τεράστιο πληθος δεδομένων, κειμένων, ταινιών, αρχείων ήχου, κλπ σε διάφορα ψηφιακά formats. Περισσότερα για το σκοπούς, τα μέσα, κλπ του Internet Archive μπορείτε να δείτε εδώ.

Εμείς θα επικεντρωθούμε στο section Live Music Archive όπου διατίθονται δωρεάν ζωντανές ηχογραφήσεις καλλιτεχνών ή συγκροτημάτων που έχουν επιτρέψει την διαθεσή τους μέσω του Internet Archive.

Μπορείτε να βρείτε πάνω από 37.000+ ηχογραφημένες συναυλίες (ειτε σε lossless formats τύπου Shn / Flac είτε συμπιεσμένα σε mp3 / ogg) από 2000+ διαφορετικούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα. Ο κύριος όγκος των συγκροτημάτων είναι παντελώς άγνωστες αμερικάνικες jam bands αλλά παρ' όλα αυτά μπορείτε να βρείτε πολλά άλλα ενδιαφέροντα συγκροτήματα.

Να σημειώσουμε καταρχήν ότι το LMA περιλαμβάνει και ένα τεράστιο αρχείο ιστορικής σημασίας με πάνω από 2800 (!!!) live ηχογραφήσεις των Grateful Dead από το 1967 έως σήμερα, διαθέσιμες είτε ως streams ή ως direct downloads (αν και παρ' όλιγον να
αποσυρθούν όλες τον Νοέμβριο του 2005).

Ανάμεσα λοιπόν στην αρχέτυπη jam μπάντα (G.D.) και τους κλωνούς της, στο LMA μπορείτε να βρείτε ζωντανές ηχογραφήσεις από Godspeed! You Black Emperor (και άλλους ομόσταβλους στην Constellation Records), The Decemberists, Matisyahu, Zwan, Explosions In The Sky, Death Cub For Cutie, Acid Mothers Temple, Dream Syndicate (συμπεριλαμβανομένου του live στο Βεάκειο που έχουμε παρουσιάσει παλαιότερα), Steve Wynn, Throwing Muses (μόλις ένα show!), Mogwai, The Liars (επίσης ένα μόλις show αλλά πολύ πρόσφατο!), Minutemen και πολλούς όλους. (πλήρης λίστα εδώ)

Η ποιότητα των ηχογραφήσεων διαφέρει κατά περίπτωση και μπορεί να βρείτε από άψογες soundboard μίξεις μέχρι γεμάτες θόρυβο ηχογραφήσεις με μικρόφωνο μέσα από το κοινό. Ένα μειονέκτημα του LMA (και του archive.org γενικότερα) είναι ότι πολλές φορές έχει σχετικά χαμήλη ταχύτητα στο downloading ίσως λόγω του όγκου των χρηστών. Παρ' όλα αυτά αξιζει καθότι μπορεί να ανακαλύψετε πολλά κρυμμένα διαμάντια εδώ γύρω ειδικά αν είστε φανατικοί κάποιου συγκροτήματος που περιλαμβάνεται στο LMA.

Για την ιστορία το πιο δημοφιλές show που περιλαμβάνεται στο LMA είναι η τετράωρη (!) εμφάνιση των Grateful Dead στις 10/6/1973 στο Robert F.Kennedy Stadium της Ουάσινγκτον μιας έχει έχει γίνει 265.333 φορές download*!!! Εδώ {Link Διορθώθηκε!} (για ένα μικρό χρονικό διάστημα) μπορείτε να βρείτε, έτσι ως κέρασμα, το encore των G.D. στο rock'n'roll classic "Johnny B.Goode" από εκείνη την βραδιά!

Links:
Internet Archive (main page)
Internet Archive (wikipedia)
Live Music Archive


*Σημείωση: Το συγκεκριμένο show είναι διαθέσιμο πλέον μόνο ως stream και όχι ως download αλλά αν ενδιαφέρεται κανείς να το "κατεβάσει" ας στείλει ένα e-mail.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου