Τρίτη 29 Αυγούστου 2006

As Seen On DVD: Jarhead

by lkrory21
Jarhead (2005, 123')
Σκηνοθεσία: Sam Mendes

Παίζουν: Jake Gyllenhaal, Scott MacDonald, Peter Sarsgaard, Jamie Foxx, Lo Ming, Lucas Black, Kevin Foster, κλπ.

Το Jarhead (slang για τους πεζοναύτες) είναι βασισμένο στο βιβλίο του πεζοναύτη Anthony Swofford όπου αναφέρεται στις αναμνήσεις από την θητεία του κατα την διάρκεια του πρώτου πόλεμου στο Ιράκ (Επιχείρηση "Καταιγίδα της Ερήμου") το 1991.

Πλοκή:

Ο πεζοναύτης με ειδικότητα ελεύθερος σκοπευτής Anthony Swofford (Jake Gyllenhaal), που κατάγεται από οικογένεια βετεράνων, μετά την περιπετειώδη και σκληρή εκπαιδευσή του στέλνεται στην Σαουδική Αραβία (στα σύνορα με το Κουβέιτ) τις παραμονές του πρώτου πολέμου στο Ιράκ. Εκεί αυτός και η υπόλοιπη ομάδα του, περιμένουν για μήνες μέσα στην έρημο κάτω από τον καυτό ήλιο, για έναν πόλεμο που δεν καταλαβαίνουν σε μια χώρα που δεν γνωρίζουν εναντίον ενός εχθρού που δεν θα δουν ποτέ. Οι πεζοναύτες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση μέ καυστικό χιούμορ και ειρωνία.

Σχόλια:

Το Jarhead δεν είναι ούτε κωμωδία ούτε αντιπολεμικό δράμα ούτε πολεμική περιπέτεια ούτε τίποτε άλλο. Είναι η απλή αλλά εμπνευσμένη στην σύλληψη και ρεαλιστικότατα δοσμένη από τον Sam Mendes (American Beauty, κλπ) παρουσίαση της προσωπικής ιστορίας ενός πεζοναύτη και της ψυχολογικής του κατάστασης εν μέσω της επιχείρησης "Καταιγίδα της Ερήμου" το 1991. Κινείται από τα καψόνια και τις δυσκολίες της εκπάιδευσης πίσω στις Η.Π.Α., στην σωματικά και ψυχολογικά εξοντωτική αναμονή επί μήνες στην έρημο, στην μάχη που έρχεται τελικά αλλά και που δεν θα πέσει ούτε μια ντουφεκιά μιας και δεν θα δει σχεδόν ποτέ τον εχθρό, στις σχέσεις του με τους συντρόφους του και τους ανωτέρους και επικεντρώνεται την προσπάθεια κατανόησης όλων αυτών που συμβαίνουν γύρω του.

Το έργο, αν και με μάλλον υπερβολικά αργούς ρυθμούς, αναπτύσσεται κινούμενο πότε σε κωμικές πότε σε τραγικές και πότε σε απλά περιγραφικές σκηνές αλλά το συνολικό συναίσθημα είναι η μελαγχολία. Πολλές φορές δε το κωμικό και τραγικό στοιχείο συνυπάρχουν στην ίδια σκηνή. Ο Sam Mendes έχει σκηνοθετήσει υποδειγματικά το Jarhead.

Xαρακτηριστική είναι η σκηνή όπου σκοτώνεται από λάθος ένας πεζοναύτης κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης. Ενώ μας δείχνει μια θεωρητικά απλή σκηνή στρατιωτικής εκπαίδευσης με την ένταση, τις υπερπροσπάθειες, τις φωνές, τις βρισιές των εκπαιδευτών, του πυροβολισμούς, κλπ, να κυριαρχούν, μετά το ατυχές γεγονός ξαφνικά όλα παγώνουν, ο ήχος χάνεται, η κάμερα παραμένει εκεί παγωμένη, λες και συνέβει ζωντανά και ούτε ο σκηνοθέτης δεν το περίμενε.

Ο πρωταγωνιστής Jake Gyllenhaal (Brokeback Mountain, κλπ) ενσαρκώνει πειστικά τον ήρωα ενώ παρα πολύ καλοι και οι Peter Sarsgaard (Garden State, κλπ, στον ρόλο του συγχυσμένου Troy που πρόκειται να αποταχθεί λόγω ποινικού μητρώου) και Jamie Foxx (στο ρόλου του επικελευστή Sykes).

Πολύ καλή η φωτογραφία ειδικά στις σκηνές με φόντο τις καιόμενες πετρελαιοπηγές (όταν αποχωρούσε ο ιρακινός στρατός ηττημένος, είχε βάλει φωτιά στις πετρελαιοπηγές του Κουβεϊτ οι οποίες καίγανε επι μήνες προκαλώντας τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή. Περισσότερα εδώ).

Έξοχη και η χρήση της μουσικής όπου χρησιμοποιούνται τραγούδια εκείνης της εποχής κυρίως όπως Public Enemy - "Fight The Power", Naughty By Nature - "O.P.P.", Nirvana - "Something In The Way", κλπ.

Συμπερασματικά, αξίζει να δείτε το Jarhead σε DVD ειδικά αν το χάσατε όταν παίχθηκε στις αίθουσες (όπως εμείς!). Απλά μην περιμένετε να δείτε μια καθαρόαιμη (αντι)πολεμική ταινία.

Links: Official Site / All Movie Guide / IMDB

Φώτο: Χαρακτηριστική σκηνή της αναμονής στην έρημο (από το επίσημο site).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου