Πέμπτη 31 Αυγούστου 2006

(Un)known Pleasures: The Eraser

by lkrory21
Thom Yorke - The Eraser (2006, XL Recordings)

Ποιός είναι ο Thom Yorke, ξέρετε (εκτός και αν ζείτε σε άλλο πλανήτη τα τελευταία 10 χρόνια): φωνή και ψυχή των Radiohead - σημαντικότερη μπάντα των 90's - μπλα-μπλα-μπλα - OK Computer - μπλα-μπλα-μπλα, κλπ, κλπ, κλπ.

Υποψιαζόμαστε επίσης ότι γνωρίζετε ήδη πως προσφάτως ο κύριος Thom Yorke κυκλοφόρησε το πρώτο του solo άλμπουμ με τίτλο The Eraser. O ίδιος βέβαια θα σιχαινόταν τον όρο "solo", βλέπε τμήμα δηλωσής του: "...and i don't wanna hear that word solo. doesnt sound right."


Σχεδόν εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικό και συνθετικό, φτιαγμένο από τον ίδιο και τον παραγωγό Nigel Godrich σε laptops (αν και χρησιμοποιήθηκαν και κάποιες παραπεταμένες λούπες από το stock των Radiohead), χαμηλών τόνων αλλά ισορροπημένο (δεν έχουμε τις κλασσικές μεταστροφές και αυξομειώσεις της έντασης των ραδιοκεφαλικών τραγουδιών και άλμπουμς), μελωδικό, με την φωνή του Thom στα καλύτερα του, και τελός πάντων to cut a long story short, το προσφάτως κυκλοφορημένο The Eraser και αφιερωμένο στην μικρή του κόρη Agnes Mair, βάζει από τώρα σοβαρή υποψηφιότητα ως το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς, κατά την ταπεινή μας γνώμη.

Μόλις εννέα tracks με συνολική διάρκεια 41 λεπτά περίπου με αδιαμφισβήτητο highlight το "Harrowdown Hill" (παρακάτω το videoclip), το πιο άμεσο και ευθύ στιχουργικά "πολιτικό" τραγούδι του Thom Yorke, το οποίο αναφέρεται στην αυτοκτονία του David Kelly (περισσότερα για την υπόθεση εδώ), υπαλλήλου του βρεττανικού υπουργείου αμύνης μετά απο σκάνδαλο σε σχέση με τις πληροφορίες για τα όπλα μαζικής καταστροφής που (υποτίθεται ότι) κατείχε το Ιράκ επί Σαντάμ Χουσσεϊν.

Στα συν και το εντυπωσιακό
εμπνευσμένο από πλημμύρες artwork από τον Stanley Donwood που έχει επιμεληθεί το artwork σε όλες σχεδόν τις κυκλοφορίες των Radiohead.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, τσεκαρετέ το οπωσδήποτε!



"The more you try to erase me, the more that I appear"

Tracklist:
1. The Eraser
2. Analyse

3. The Clock

4. Black Swan

5. Skip Divided

6. Atoms For Peace
7. And It Rained All Night
8. Harrowdown Hill
9. Cymbal Rush


Links:
The Eraser.net
XL Recordings ('The Eraser")


Φώτο 1: Το εξώφυλλο του The Eraser.
Φώτο 2: Από διαφημιστική εκστρατεία στην Μ.Βρεττανία (από το site της XL Recordings)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου