Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2006

As Seen On DVD: The Devil and Daniel Johnston

by lkrory21
The Devil and Daniel Johnston (2005, 110')
Σκηνοθεσία: Jeff Feuerzeig
Εμφανίζονται: Daniel Johnston, κ.α.

Το 'The Devil and Daniel Johnston' είναι ένα ντοκυμαντέρ πάνω στην ταραγμένη ζωή του Daniel Johnston, τραγουδιστή και τραγουδοποιού που έγινε "γνωστός" στις Η.Π.Α. μερικώς λόγω των αναφορών των Nirvana, Butthole Surfers (τους θυμάστε αυτούς?) και των Sonic Youth και κυρίως λόγω της ψυχικής και διανοητικής του κατάστασης.


Η μουσική και τα τραγούδια του Daniel Johnston μπορεί να είναι μάλλον acquired taste όπως θα λέγανε και οι συμπατριώτες του (κοινώς δεν είναι για όλα τα γούστα...) και δεν χαίρει της ίδιας αναγνώρισης (ή και της ίδιας μουσικά ιστορικής εμβέλειας) με άλλους καλλιτέχνες, ταλαντούχους μεν διανοητικά και ψυχικά ασταθείς δε όπως o Brian Wilson, o Syd Barret, κλπ αλλά σίγουρα οι βίοι είναι παράλληλοι. Άλλωστε και στο ντοκυμαντέρ αναφέρονται οι αναλογίες με τον Brian Wilson.

Ο Daniel Johnston ξεκίνησε την καριέρα του στο Austin του Τέξας ηχογραφώντας και μοιράζοντας χέρι με χέρι αυτοσχέδιες κασσέτες με τα τραγούδια του πάνω στην αγάπη χωρίς ανταπόκριση αλλά και τις μονομανίες τους με τους Beatles, τα κόμιξ αλλά και το Casper το φαντασματάκι...

Ανακαλύφθηκε σχεδόν κατα λάθος από συνεργείο του MTV που γύριζε ένα αφιέρωμα τo 1985 για την τοπική σκηνή του Austin και έγινε σύντομα γνωστός στις Η.Π.Α. στους ανεξάρτητους κύκλους. Από την μια όμως η χρήση LSD (λόγω των συναναστροφών του με τους Butthole Surfers!) αλλά και η ολόενα και κλιμακούμενη μανιοκαταθλιπτική του κατάσταση που τον οδήγησε ουκ ολίγες φορές σε ιδρύματα δεν βοήθησαν ιδιαίτερα.

Ειδικότερα η ψυχωσή του με τον διάβολο (εξ ού και ο τίτλος του DVD) τον οδήγησε σε κάποια ιδιαίτερα επικίνδυνα επεισόδια , πχ η προσπάθεια να πάρει το πιλοτήριο από τον πατέρα του (νόμιζε ότι είχε καταληφθεί από τον διάβολο) ενώ πετούσαν με μικρό μονοκινητήριο αεροπλάνο με αποτέλεσμα να πέσουν σε κάποιο δάσος και να σωθούν κυριολεκτικά από θαύμα, αλλά και κάποια πιο αστεία - όπως η αρνηση του να υπογράψει με την Elektra Records συμβόλαιο 100.000$ επειδή είχε στο ρόστερ της τους Metallica (!!)που πίστευε ότι ήταν ακόλουθοι του σατανά και θα τον δολοφονούσαν.

Αργότερα και μέχρι σήμερα η κατασταση του D.J. έχει σταθεροποιηθεί σχετικά καθώς μένει πια μόνιμα στο πατρικό του υπό την επίβλεψη του, ηχογραφεί ακόμα (πολύ καλούς!) δίσκους, εκθέτει τα σκίτσα του σε γκαλερί ενώ το παρόν ντοκυμαντέρ βοήθησε στο να γίνει γνωστός και αναγνωρίσιμος και εκτός Η.Π.Α.

Παρ΄όλα αυτά δεν χρειάζεται να είστε fans ή να γνωρίζετε την ιστορία του Daniel Johnston για να δείτε και να απολαύσετε αυτό το ιδιαίτερα καλοφτιαγμένο και καλογυρισμένο ντοκυμαντέρ. Με μεγάλο σεβασμό προς τον Daniel, έναν άνθρωπο που πάλεψε και ίσως παλεύει ακόμα με τους 'δαίμονες" τους προσπαθώντας να τους ξορκίσει με την ιδιάζουσα μουσική γραφή του και τα ακόμα πιο περιέργα σκίτσα του, o Jeff Feuerzeig, μαζεύοντας ένα τεράστιο αρχειακό υλικό όπως home videos, την εκπομπή από το 1985 του MTV που τον έκανε γνωστό, αρχειακό υλικό αλλά και πρόσφατες συνεντεύξεις, μας δίνει την βιογραφία του στεκόμενος σε όλες τις πλευρές του πότε με ανάλαφρες δόσεις χιούμορ, πότε με καλώς εννοούμενη συγκινητική διαστάση και πότε στεκόμενος στις πραγματικά τραγικές πλευρές της όλης ιστορίας.

Πρέπει να το δείτε όπωσδηποτε!

Εδώ το trailer (από το YouTube):

ενώ εδώ ή δεξιά στο τμήμα MP3 Of The Week μπορείτε να βρείτε ως δείγμα το τραγουδι 'The Beatles" του Daniel Johnston. Αν θέλετε να τσεκάρετε πιο ενδελεχώς την μουσική του D.J. μια καλή αρχή είναι το Discovered Covered: The Late Great Daniel Johnston (Link), διπλό cd όπου στο πρώτο καλλιτέχνες όπως Teenage Fanclub, Eels, TV On The Radio, Tom Waits, κλπ διασκευάζουν τραγούδια του D.J. και στο δεύτερο υπάρχουν οι αυθεντικές εκτελέσεις από τον ίδιο (+ ένα καινούργιο).

Αυτά προς το παρόν...
...See Ya In The Pit!

Links
The Devil And Daniel Johnston:
Off.Site, AMG, IMDB
Daniel Johnston:
Off.Site, All Music Guide

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου