Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2007

As Seen On DVD: Grizzly Man

by lkrory21
Grizzly Man (2005, 103')
Σκηνοθεσία: Werner Herzog

Μια από τις πιο ιδιαίτερες ταινίες - ντοκυμαντέρ που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό. Ο Γερμανός σκηνοθέτης W.Herzog ρίχνει μια κριτική ματιά στη ζωή και το έργο του αμερικάνου φιλόζωου ακτιβιστή Timothy Treadwell χρησιμοποιώντας πλάνα από περίπου 100 ώρες βίντεο του ιδίου από τη ζωή του με τις αρκούδες στο εθνικό πάρκο Katmai στην Αλάσκα, συνεντεύξεις φίλων και γνωστών, τηλεοπτικά αποσπάσματα, κλπ.


Ο Timothy Treadwell, επί αρκετά χρόνια κάθε καλοκαίρι, έμενε (χωρίς μέσα προστασίας όπως όπλο, κλπ) στο Katmai National Park κυριολεκτικά μαζί με τις αρκούδες προστατεύοντας τις από τους λαθροκυνηγούς, κινηματογραφώντας τις συνηθειές τους και παρουσιάζοντας τες με ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά (μιλώντας τους, δινοντας τους ονόματα, κλπ) και ως πηγή αρμονίας και σοφίας. Στον αντίποδα, οι κάτοικοι της περιοχής, οι δασοφύλακες, κλπ που υποστήριζαν ότι ήταν λάθος που έμενε με τις αρκούδες (καθώς είναι όντως επικίνδυνα ζώα) κάνοντας τες να συνηθίζουν την ανθρώπινη παρουσία. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στατιστικά που παρουσιάζονται στο φιλμ, οι περιπτώσεις λαθροθηρίας ήταν ελάχιστες στην περιοχή.

Τελικά, τον Οκτώβρη του 2003, την τελευταία μέρα πριν αποχωρήσουν
για εκείνο το καλοκαίρι από το πάρκο ο T.Treadwell και η φίλη του Amie Huguenard , μια πεινασμένη αρκούδα που δεν είχε πέσει σε χειμερία νάρκη τους επιτέθηκε σκοτώνοντας τους (Στο φιλμ αναφέρεται στα υπολείμματα σάρκας και ρούχων που βρέθηκαν στο στομάχι της αρκούδας όταν την σκότωσαν οι δασοφύλακες).

Τρια είναι τα βασικά στοιχεία που θα σας κάνουν εντύπωση και θα σας συγκινήσουν στο Grizzly Man. Το πρώτο είναι η αφέλεια
του Treadwell σε συνδυασμό με την σχεδόν ψυχοπαθολογική σχέση του με τις αρκούδες και τον υστερικό χαρακτήρα του όπως αποκαλύπτεται από τους ακατάσχετους μονόλογους του on camera.

Το δέυτερο είναι
η αφήγηση - κριτική ματιά (άσχετα αν συμφωνεί κανείς ή όχι) του σκηνοθέτη που λειτουργεί ως η φωνή του ρεαλισμού, της λογικής και της απομυθοποίησης της ιδεαλιστικής άποψης για την φύση.

Το τρίτο και ίσως σημαντικότερο είναι οι ομολογουμένως εντυπωσιακές λήψεις και στιγμιότυπα όχι από αλλά μέσα στην άγρια φύση που περιείχαν οι κασσέτες του Treadwell. Δείτε την απίστευτης βιαιότητας σκηνή με την μάχη δύο αρκούδων περίπου στην μέση του έργου και θα καταλάβετε τι εννοούμε...

Η σκήνη που όμως σοκάρει πραγματικά είναι βλέποντας την έκφραση και ακούγωντας τα λόγια του σκηνοθέτη καθώς ακούει στα ακουστικά (και τελικά δεν αποκαλύπτει στην ταινία προς τιμήν του) τα περίπου 6 λεπτά μόνο ήχου (ήταν κλειστό το καπάκι) που υπάρχουν καταγεγραμμένα στην κάμερα του Treadwell από την στιγμή της επίθεσης της αρκούδας εναντίον του...

Ένα ιδιαίτερα καλογυρισμένο ντοκυμαντέρ για μια ιδιαίτερη ιστορία πάνω στη σχέση ανθρώπου και φύσης που πρέπει να δείτε οπωσδήποτε!

Εδώ το trailer



Links:
Grizzly Man (off.site)
Grizzly Man (IMDB)
Grizzly Man (Wikipedia)
T.Treadwell (Wikipedia)


1 σχόλιο: