Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Ασημένια Μήλα...

by lkrory21
Μεγάλο κόλλημα τελευταίως με τους δύο πρώτους δίσκους, Silver Apples (1968, Kapp) & Contact (1969, Kapp) του αμερικάνικου πρωτοηλεκτρονικού ντουέτου από τα τέλη των 60s που ακούνε στο όνομα Silver Apples με μέλη τους Simeon, βοκαλίστας και χειριστής ενός ομότιτλου αυτοσχέδιου ηλεκτρονικού οργάνου (βλ. και φώτο), και Danny Taylor (drums).

Αν και ξεκίνησαν ως τυπική πενταμελής ροκ μπάντα της εποχής κατέληξαν ως ντουέτο με πρωτοπόρο, ηλεκτρονικό ήχο που σημειωτέον δεν έχει παλιώσει καθόλου, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πόσο εύκολα "παλιώνει" η ηλεκτρονική μουσική και λόγω τεχνολογίας. Παρ' όλο που χάθηκαν μετά από αυτούς τους 2 δίσκους (πρόλαβαν να ηχογραφήσουν και εναν τρίτο που όμως κυκλοφόρησε χρόνια αργότερα) και κάποιες συναυλίες, κατάφεραν να αποδειχθούν επιδραστικοί όχι μόνο στους Sucide ή τους Spacemen 3 αλλά ακόμα και σήμερα.

Για παράδειγμα... ... για ρωτήστε τους Portishead που όχι μόνο τους κάλεσαν στο All Tomorrow's Parties -Nightmare Before Christmas του 2007 (ναι, υπάρχουν ακόμα οι Silver Apples με διαφορετική σύνθεση μιας και ο Danny Taylor πέθανε το 2005) αλλά κόπιαραν -όπως ορθά επισημαίνει το Uncut- και μάλλον άκομψα το 'Oscillations' (από το Silver Apples) στον επερχόμενο δίσκο τους (Third) ως 'We Carry On'.


Από τα μέσα των 90s και έπειτα οι Silver Apples επανασυγκροτήθηκαν και συνεχίζουν (πότε με την αυθεντική σύνθεση πότε με άλλα μέλη) να ηχογραφούν, - έχουν εκδόσει διάφορους δίσκους και με συνεργασίες (πχ Spectrum) τους οποίους ομολογούμενως δεν έχουμε ακούσει- και να περιοδεύουν (πρόσφατα περιοδεύαν και εις τας Ευρώπας) σε άτακτα χρονικά διαστήματα.

Μπορείτε να κατεβάσετε ως δείγμα το πανέμορφο 'Program' (mp3, vbr, 5,3MB) με samples από ραδιόφωνο (εν έτι 1968 έτσι;) ως γνωριμία στον πρωτόλειο space rock / ηλεκτρονικό ήχο των Silver Apples και στην συνέχεια... βουρ στο Play.com όπου με μόλις 4,49€ (με τα ταχυδρομικά μέσα!) σας έρχονται και τα 2 άλμπουμ σε ένα CD! Είναι κρίμα να μην τα 'χετε αυτά τα δύο άλμπουμ με τα liner notes, τις ωραίες φώτος επόχης, κλπ,
κλπ και μάλιστα στην τιμή που κοστίζει ένας φρέντο σε βλαχοκυριλέ καφετέρια.

Anyway το σύντομο introduction σε αυτήν την μεγάλη μπάντα κλείνει εδώ με το προαναφερθέν 'Oscillations' (με την βοήθεια του Youtube βεβαίως):



Αυτά προς το παρόν...
...See Ya In The Pit!

Links:
Silver Apples (off.site)
Silver Apples (All Music Guide)
Silver Apples (Wikipedia)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου