Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

So You Τhink You Can ...Produce & Mix?

by lkrory21
Δέκα χρόνια πριν κατέβαζες αρχεία mp3 128kbits (ή και υψηλότερης συμπίεσης / χαμηλότερης ποιότητας).

Σήμερα, αν θες, μπορείς να κατεβάσεις ολόκληρες "δισκογραφίες" συγκροτήματων / καλλιτεχνών σε mp3 320kbits ή ακόμα και σε FLAC (χωρίς καμία απώλεια στην ποιότητα).


Απ' ότι φαίνεται, ούτε αυτό είναι αρκετό πια. Τελευταία, έχουν διαρρεύσει και έχουν γίνει διαθέσιμα στα διάφορα "γνωστά και μη εξαιρετέα" σημεία ακόμα και οι master πολυκάναλες ηχογραφήσεις διαφόρων τραγουδιών μεγάλων συγκροτημάτων / καλλιτεχνών. Εκτός από την περίπτωση που οι εν λόγω πολυκάναλες ηχογραφήσεις παρέχονται από τους ίδιους τους καλλιτέχνες για να γίνονται remix (βλέπε π.χ. Nine Inch Nails ή κατά καιρούς μεμονωμένα tracks διαφόρων καλλιτεχνών) για τις ανάγκες διαγωνισμών, κλπ, μιλάμε φυσικά για το άκρον άωτον της παραβίασης των νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων καθώς εδώ φτάνουμε στον πυρήνα του πρωτογενούς προϊόντος.
Anyway, αφήνοντας προσωρινά στην άκρη τις -υπαρκτές πάντως- ηθικές και νομικές διαστάσεις του ζητήματος, ας πάμε σε λίγα τεχνικά στοιχεία. Αυτές λοιπόν οι πολυκάναλες ηχογραφήσεις αρχείων χωρίζονται σε 2 κατηγορίες ανάλογα με την πηγή προέλευσης τους και σε ποια μορφή αρχείων μπορείτε να τα βρείτε.

Στην πρώτη κατηγορία (και πιο περιορισμένη αριθμητικά), φαίνεται να προέρχονται από τα αυθεντικά master tapes (άγνωστο πως διέρρευσαν) και έρχονται σε μορφή 16 ή 24 ξεχωρίστων wav αρχείων που το καθένα περιλαμβάνει ένα από τα κανάλια της αρχικής ηχογράφησης (π.χ. στο 1ο τα φωνητικά, στο 2ο η ρυθμική κιθάρα, κλπ) και μπορεί να ξεπερνούν σε μέγεθος συνολικά το μισό GB ανά τραγούδι.


Η δεύτερη και πολυπληθέστερη κατηγορία multitrack masters έρχεται σε μορφή αρχείων mogg (δλδ. multitrack ogg) και η πηγή τους είναι το παιχνίδι για Xbox / PS3 Rock Band. Κάποια 'γατόνια' προφανώς καταφέρνουν να τα ξεκλείδωσουν και να τα μεταφέρουν στο PC. Αυτές οι ηχογραφήσεις προέρχονται επίσης από τα αυθεντικά master tapes αλλά είναι ελαφρά τροποποιημένα από τους παραγωγούς για τις ανάγκες του παιχνίδιου και σε ένα και μοναδικό αρχείο περίλαμβανονται συνήθως 8 ή 16 μονοφωνικά κανάλια ήχου με τα διακριτά όργανα, φωνές, κλπ. Όχι ακριβώς τα "αυθεντικά" Masters (ας μην ξεχνάμε ότι έρχονται και συμπιεσμένα ουσιαστικά) όπως στην πρώτη περίπτωση αλλά ομολογουμένως ότι κοντύτερο μπορεί να φτάσει κανείς που δεν είναι μέλος μεγάλου γκρουπ ή παραγωγός σε μεγάλα στούντιο των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας! Ανάλογα με τον αριθμό των καναλιών, την διάρκεια του τραγουδιού, κλπ ένα αρχείο mogg ξεκινά από τα 20ΜΒ.

Για να τα ακούσετε ολοκληρωμένα και να "παίξετε" μαζί τους, θα πρέπει να τοποθετήσετε τα wav αρχεία σε κάποιο audio πρόγραμμα (Audacity, Adobe Audition, Sony Soundforge ή ακόμα και Ableton Live, Sonar, κλπ) σε ξεχωριστα κανάλια ή στην περίπτωση των mogg αρχείων να τα ανοίξετε από το Audacity.
Πιστεύω αντιλαμβάνεστε τι δυνατότητες δίνουν αυτά τα αρχεία. Μπορείς να κάνεις τα πάντα. Από το να ξεκλειδώσεις τα μυστικά μιας ηχογράφησης (από το τι ακριβώς παίζει ο κιθαρίστας μέχρι το πως το κλασικό riff στο clavinet του 'Superstition' του Stevie Wonder βασίζεται σε 8 διαφορετικά κανάλια!!!), να ακούσετε τα λαθάκια ή ακόμα - για τους τολμηρούς που έχουν και λίγες γνωσεις και τα κατάλληλα προγράμματα στο PC- να το παίξετε George Martin, Jimmy Miller ή Roy Thomas Baker (ναι, είναι hints για το τι μπορείτε να βρείτε!) από την καρέκλα του σπιτιού σας και με τον φραπέ ανά χείρας! Για να μην πάμε καν στις δυνατότητες για χρήση στοιχείων των τραγουδιών σε mashups, remixes, κλπ. So you think you can produce and mix?

Αυτά προς το παρόν...
...See Ya In The Pit!

Links:
Τρελλοί θα είστε που θέλετε και Links! Να πάμε φυλακή καλοκαιριάτικα? Όσοι επίδοξοι παραγωγοί θέλετε να φαντασιωθείτε ότι το σπίτι σας στην Άνω Κυψέλη ή στις Κουκουβάουνες είναι τα ...Abbey Road Studios, χρησιμοποιώντας έξυπνα τον Γούγλη θα βρείτε τις πληροφορίες που θέλετε!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου