Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

20 years ago in a faraway land...

by lkrory21
20 χρόνια πριν σαν σήμερα έλαβε χώρα η αιματηρή εκκαθάριση (με άγνωστο αριθμό νεκρών) από τον κινεζικό στρατό της πλατείας Tiananmen (και όλων των γύρω δρόμων) στο Πεκίνο όπου επί 1 1/2 μήνα λάμβαναν χώρα μεγάλες φοιτητικές διαδηλώσεις που ζητούσαν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Την επομένη (5/6/1989) όμως θα συμβεί κάτι ίσως ακόμα πιο μεγαλειώδες: στην λεωφόρο Chang' an ένας άγνωστων στοιχειων άνδρας με σακούλες από ψώνια στα χέρια στέκεται μόνος του μπροστά από μια ύλη 17 αρμάτων μάχης του κινέζικου στρατού που προωθείται προς την πλατεία Tiananmen και προσπαθεί να τα σταματήσει ενώ δεν διστάζει να ανέβει ακόμα και πάνω στο πρώτο άρμα και να μιλήσει με τον οδηγό του.

Ακόμα και σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, ποιος ήταν ή/και τι απέγινε αυτός ο άνθρωπος που ονομάζεται από τα δυτικά ΜΜΕ Tank Man. Χάθηκε στο πλήθος; Συνελήφθη; Εκτελέστηκε; Ζει κάπου στην Κίνα άγνωστος μεταξύ αγνώστων; Αυτή η συμβολική αλλά και συγκλονιστική πράξη αυτοθυσίας πάντως δίνει πολλά νοήματα πάντως -ακομα και έξω από το context της σύγχρονης κινεζικής πολιτικής ιστορίας και σε ένα γενικότερο επίπεδο- για το τι είναι ικανός να κάνει ακόμα και ένας άνθρωπος και άφησε πίσω της μερικές από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες και video του 20ου αιώνα.

Ακολουθεί το πιο ολοκληρωμένο video του γεγονότος (περιλαμβάνει και την στιγμή που τον απομακρύνουν βιαστικά κάποιοι. Αστυνομικοί; Περαστικοί για να τον προστατέψουν; Άγνωστο και αυτό) που κατάφεραμε να βρούμε στο Youtube:


Αυτά προς το παρόν...
...See Ya In The Pit!



.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου