Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

"Ώσπου να φτάσω στην Αριζόνα..."

by lkrory21
Η τρίτη Δευτέρα κάθε Γενάρη είναι στις Η.Π.Α. εθνική εορτή καθώς γιορτάζεται Martin Luther King, Jr. Day (ή εν συντομία MLK Day, φέτος έπεσε χθες  18/1/2010) σε ανάμνηση του μεγάλου αγωνιστή για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων κατά την δεκαετία του 1960.

Αν και ψηφίστηκε επίσημα το 1983 επί προεδρίας Reagan αρκετές πολιτείες (ειδικά στον Νότο αλλά όχι μόνο) αρνιόντουσαν να την εντάξουν ως γιορτή / αργία στην νομοθεσία τους με προεξάρχουσες τις πολιτείες της Arizona, του Νew Hampshire και της South Carolina (η τελευταία αναγνώρισε ως πληρωμένη αργία την MLK Day για τους δημόσιους υπαλλήλους της μόλις το 2000).

Οι Public Enemy είχαν ασχοληθεί ειδικά με την πολιτεία της Arizona και τους κυβερνήτες της που είτε αρνιόντουσαν πεισματικά είτε έμεναν άπρακτοι στο θέμα με ένα από το πιο σκληρά -τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά- τραγούδια τους, 'By The Time I Get To Arizona' (ο τίτλος είναι σαφώς λογοπαίγνιο πάνω στο country hit του Glen Campbell 'By The Time I Get To Phoenix' από το 1967) , το οποίο περιλαμβάνεται στο Apocalypse 91… The Enemy Strikes Black (1991, Def Jam/Columbia). Στο video δε οι Public Enemy το τράβηξαν ακόμα παραπέρα δείχνοντας τους SW1 να προετοίμαζουν την δολοφονία του τότε κυβερνήτη της πολιτείας. Ας το θυμηθούμε λοιπόν...

Public Enemy - 'By The Time I Get To Arizona' 
Apocalypse 91… The Enemy Strikes Black (1991, Def Jam/Columbia)

Αυτά προς το παρόν...
...See Ya In The Pit!


.

2 σχόλια:

  1. Ο Stevie Wonder είχε γράψει το "Happy Birthday" το 1980 για να υποστηρίξει το αίτημα για καθιέρωση επίσημης αργίας την ημέρα δολοφονίας του Dr. King. Το κομμάτι των PE βέβαια είναι καλύτερη επιλογή (αυτό του Stevie είναι κάπως απλοϊκό για τα στάνταρ του, νομίζω).

    Και επειδή τιμάμε και τα κολλήματά μας: υπάρχει επίσης και η συλλογή "MLK Dub" που είναι αρκετά καλή ως δείγμα modern dub, παρόλο που οι αναφορές στον King περιορίζονται στον τίτλο και το εξώφυλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα!

    Συμφωνουμε στην παρατήρηση για το τραγούδι του Stevie Wonder. Θα τσεκάρω και την πρόταση, thanx for the tip!

    Cheers!

    ΑπάντησηΔιαγραφή