Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

[Kosmischer Läufer]

by lkrory21
Δεν ξέρω αν είναι conceptual project (όπως π.χ. το αγαπημένο The Endless House Foundation της Dramatic Records) ή όντως συγκεντρώνει πραγματικές "χαμένες" krautrock ηχογραφήσεις από την Ανατολική Γερμανία των 70s αλλά το Kosmischer Läufer: The Secret Cosmic Music of the East German Olympic Program 1972-83, Volume One που κυκλοφορεί μέσω bandcamp απο την μικροσκοπική σκωτσέζικη ανεξάρτητη Unknown Capability Recordings (έχει μόλις άλλη μία κυκλοφορία επίσης μέσω bandcamp τo 2011) παρουσιάζει ιδίατερο ενδιαφέρον.

Υποτίθεται ότι μαζεύει ηχογραφήσεις που έκανε ο ανατολικογερμανός συνθέτης και μουσικός Martin Ziechnete στα 70s -επηρρεασμένος από τα kraut σχήματα της Δυτικής Γερμανίας όπως οι Neu!, Can, Cluster, κλπ που άκουγε κρυφά και παράνομα στο ραδιόφωνο- υπό το πρόγραμμα Projekt Kosmischer Läufer (μτφ. "κοσμικός" δρομέας, το επίσημο όνομα ήταν, και καλά, State Plan 14.84L) της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτρόπης της (τότε) Ανατολικής Γερμανίας για να εμπνέονται οι αθλητές και τις αθλήτριες των ολυμπιακών ομάδων κατα τις προπονήσεις τους.
Αν στο μυαλό σας έρχεται και σε εσάς π.χ. το 45:33 των LCD Soundsystem, τότε είναι προφανές πως η Ολυμπιάκη Επιτροπή της Ανατολικής Γερμανίας είχε την ιδέα της Nike τρεις δεκαετίες και βάλε νωρίτερα. Περισσότερες πληροφορίες για όλα αυτά πάντως μπορείτε να βρείτε στο δελτίο τύπου της Unknown Capabillity Recordings για την εν λόγω κυκλοφορία αλλά και στο transcript της "συνέντευξης" του Ziechnete.

Το Kosmischer Läufer: The Secret Cosmic Music of the East German Olympic Program 1972-83, Volume One (μπορείτε να το ακούσετε ολόκληρο σε stream παρακάτω) περιλαμβάνει το πρόγραμμα για τρέξιμο πέντε χιλιομέτρων με τρία λεπτά ζέσταμα/stretch, 26 λεπτά τρέξιμο στα 156bpm και 3 λεπτά χαλάρωσης μετά. "Must" για τους φίλους-ες του krautrock, είτε είναι όντως ξεχασμένο διαμάντι είτε conceptual project (πολύ πιο πιθανό το δεύτερο κατά την γνώμη μου), και περιμένουμε να δούμε τι εκπλήξεις θα περιλαμβάνουν τα επόμενα Volumes.

Zeit Zum Laufen!

Πηγές/Links:
Kosmischer Läufer Bandcamp
Kosmischer Läufer Vol 1. Press Release
An Interview With Martin Ziechnete
A different sort of Krautrock: The Secret Cosmic Music Of The East German Olympic Program 1972-83
Kosmischer Läufer Twitter / Facebook

Photo 1: Εξώφυλλο. Φώτο 2:  "Αυθεντίκές"(;) κασέτες με πρόγραμματα μουσικής από το πρόγραμμα Kosmischer Läufer [via Kosmischer Läufer FB page]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου