Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

[Βερολίνο - Ντακάρ]

by lkrory21
Υπήρχε περίπτωση να είναι "αναμεμειγμένος" ο βερολινέζος Mark Ernestus (βλ. Basic Channel, Rhythm & Sound, Maurizio, κλπ) σε κάτι και να μην είναι εξαιρετικό; Όχι βέβαια!
Μετά από μια σειρά 12ίντσα βινύλια, ήρθαν πρόσφατα τα δύο άλμπουμ Mark Ernestus Presents Jeri-Jeri - 800% Ndagga και Mark Ernestus Presents Jeri-Jeri - Ndagga Versions όπου ο Mark Ernestus μαζεύει όλες τις ηχογραφήσεις που είχε κάνει στο Dakar της Σενεγάλης το 2011 με ντόπιους μάστορες των κρουστών (κυρίως Sabar αλλά και άλλα) και του Mbalax ("an intricate and pointillist brand of trance-funk") και "μπολιάσε" μέσα στο DNA τους (αφήνοντας όμως ακέραιη στο προσκήνιο την αφρικάνικη καταγωγή τους) την αισθητική του μπάσου που πρέσβευει ως πρωτομάστορας του minimal (dub) techno ήχου εδώ και δύο δεκαετίες και βάλε.
Στο πρώτο άλμπουμ βρίσκουμε τις κανονικές "εκτελέσεις" των κομματιών (με την συμμετοχή μάλιστα σε ένα κομμάτι του θρύλου της σενεγαλέζικης μουσικής Baaba Maal) ενώ στο δεύτερο, όπως ίσως θα αντιλαμβάνεστε και από τον τίτλο, τις "απογυμνωμένες" / "dub" versions. Απαραίτητα και τα δύο. 

Jeri-Jeri with Mbene Diatta Seck - 'Xale' 


All photos via Ndagga.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου