Σάββατο 16 Μαΐου 2015

[China Blue]

by lkrory21

Jackson C. Frank - 'China Blue' (Shotwell Sessions 1972)
The Complete Recordings, 08/2015, Ba Da Bing Records

"There are hard luck stories, and then there's Jackson C. Frank". Η φράση με την οποία ξεκινά το άρθρο-αφιέρωμα που έκανε το 2014 στην Guardian o Bob Stanley (μέλος των Saint Etienne, και συγγραφέας του φανταστικού Yeah Yeah Yeah: The Story Of Modern Pop - 2013, το οποίο συνιστώ ανεπιφύλακτα) συνοψίζει, νομίζω με τον πιο επιτυχημένο τρόπο, την τραγική ζωή του αμερικάνου folk τραγουδοποιού Jackson C. Frank (1943-1999), ο οποίος βρέθηκε στο επικέντρο της άνθησης της βρετανικής folk σκηνής στα μέσα των 60s, υπήρξε σύντροφος και μέντορας της Sandy Denny, φίλος με τον Paul Simon και τον Al Stewart (ο πρώτος τον βοήθησε να ηχογραφήσει και να κυκλοφορήσει το ντεμπούτο του) και, παρ' όλο που δεν γνώρισε καμία εμπορική απήχηση, τα τραγούδια του έχουν επηρρεάσει και έχουν διασκευαστεί από πλήθος καλλιτεχνών. 

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω τους Simon & Garfunkel, Nick Drake, Bert Jansch, John Renbourn, Colin Meloy (The Decemberists), Robin Pecknold (Fleet Foxes), Mark Lanegan, Fairport Convention, Sandy Denny (η οποία έχει γράψει επίσης για αυτόν το 'Next Time Around'), κλπ, δύο τραγούδια του έχουν χρησιμοποιηθεί στο OST του Martha Marcy May Marlene (το ένα σε διασκευή από τον ηθοποιό John Hawkes), επίσης τραγούδι του (το φανταστικό 'Dialogue (I Want To Be Alone)' έχουν χρησιμοποιήσει οι Daft Punk στο soundtrack του Electroma, ακόμα και ο Nas χρησιμοποίησε το 'Milk & Honey' ως sample στο 'Undying Love'!

Τα είπαμε και πρόσφατα όλα αυτά στα πλαίσια του After Hours Music Club στον Poplie όταν ακούσαμε το ένα και μοναδικό "επίσημο" άλμπουμ (αλλά τι άλμπουμ, ε;) που άφησε πίσω του (Jackson C. Frank, 1965, Columbia) αλλά για όποιον θέλει να διαβάσει περισσότερα για τον Frank υπάρχουν ουκ ολίγα μέρη στο διαδίκτυο (και μη, π.χ. στο Electric Eden του Rob Young) πέρα από το άρθρο του Stanley παραπάνω, βλ. πχ εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

To Jackson C. Frank έχει επανεκδοθεί άπειρες φορές και στην διάρκεια των ετών έχουν κυκλοφορήσει κάποιοι επιπλέον δίσκοι και συλλογές με ακυκλοφόρητα κομμάτια του Frank, η καλύτερη και προτεινόμενη από αυτό εδώ το blog είναι σαφώς το Blues Run The Game του 2003 που περιλαμβάνει ολόκληρο το ντεμπούτο του, demos, single versions, κλπ (υπάρχει και στο spotify). 

Τώρα η Ba Da Bing records μαζεύει ότι υπάρχει ηχογραφημένο από τον Jackson C. Frank, από διασκευές σε Elvis Presley (προσωπικός ήρωας του, τον συνάντησε και στην Graceland σε ηλικία 11 χρονών!) στα τέλη των 50s μέχρι τα τελευταία τραγούδια του το 1997-συνολικά 67 τραγούδια εκ των οποίων τα 24 βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας-, σε μια νέα συλλογή υπό τον τίτλο The Complete Recordings (6πλο βινύλιο/3πλο CD) που θα κυκλοφορήσει τον Αύγουστο και τo όμορφο 'China Blue' παραπάνω (έκανε πρεμιέρα χθες στο Pitchfork) είναι ένα από τα ακυκλοφόρητα ως τώρα που βρίσκουμε μέσα σε αυτή.

Ωραία όλα αυτά, δεν λέω, και μας δίνουν και άλλες πτυχές της τραγουδοποίας του Frank αλλά αυτό που προτείνω εγώ, αρχικά τουλάχιστον, είναι να κάνετε την χάρη στον εαυτό σας και απλά να κάτσετε να ακούσετε το ντεμπούτο του (αν δεν το έχετε κάνει ήδη) παρακάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου