Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

[February]

by lkrory21


Elzhi - 'February' [prod. by 14KT]
Lead Poison, TBA, Glow365

Επιτέλους κάτι νέο (και ωραίο) από τον rapper Elzhi απ' το Detroit (μέλος επίσης και των Slum Village), μάλιστα εν μέρει αφιερωμένο στον αδικοχαμένο J Dilla που γεννήθηκε και απεβίωσε μήνα Φεβρουάριο: "Oh February, Februray / you took a friend from me / who wasn’t just a celeb you buried / He inspired us all musically / He came around and changed things / I want it how it used to be". Ετοιμάζει απ' ότι φαίνεται το νέο άλμπουμ που είχε ανακοινώσει από το 2013 (και είχε μαζέψει σχεδον 40000 αμέρικαν ντόλαρς στο kickstarter για τον σκοπό αυτό) οπότε ελπίζω να ακούσουμε και άλλα τέτοια ωραία σύντομα.

Κατα διαβολική σύμπτωση, τον Elzhi ακούσαμε εις δίπλούν και στο Season 6 Episode 18 @ Poplie Webradio, τόσο στο πολύ καλό guest feature στο 'Gunshowers' των BADBADNOTGOOD & Ghostface Killah από το άρτι κυκλοφορηθέν Sour Soul (2015, Lex Records) όσο και σε ένα δείγμα από το εξαιρετικό Elmatic του 2011, ένα άλμπουμ φόρος τιμής στο Illmatic (1994, Sony/Columbia) του Nas με την βοήθεια κανονικής funk/soul μπάντας (Will Sessions).

[Season 6 Episode 19]

by lkrory21

lkrory21 | Season 6 Episode 19
Πέμπτη 26.02.15 | 11μμ | Poplie Webradio

Poster contains a part of the image Jodrell Bank picturing Nuffield Astronomy Laboratories at Jodrell Bank circa December 1963 by National Archives UK.

Και επειδή είχα όρεξη, ορίστε και εναλλακτικό αφισσάκι για την ίδια εκπόμπα.

Poster contains a part of the image Cubist Saturn picturing rings through rings against Saturn by NASA/JPL-CalTech/Space Science Institute.

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

[The Ghost In The MP3]

by lkrory21

Ryan Maguire - 'moDernisT'
mp3 composition

Αν αναρωτηθήκατε ποτέ τι χάνεται όταν ένα ασυμπίεστο αρχείο ήχου μετατρέπεται σε mp3 και πως ακούγονται αυτά τα δεδομένα που χάνονται στην κωδικοποίηση/συμπίεση, το΄paper/project Ghost In The MP3 του συνθέτη/μουσικού και διδακτορικού φοιτητή (Composition and Computer Technologies) στο University of Virginia Center for Computer Music (VCCM) Ryan Maguire μας δίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση.

Χρησιμοποιώντας το 'Tom's Diner' της Suzanne Vega (Solitude Standing, 1987) στην αυθεντική του acapela εκτέλεση -όχι τυχαία μιας και το συγκεκριμένο τραγούδι χρησιμοποιηθηκε κατά κόρον στα αρχικά tests του αλγόριθμου mp3 χαρίζοντας στην αμερικανίδα τραγουδοποιό το πρσωνύμιο The mother of the mp3-, ο Maguire "έφτιαξε" την σύνθεση 'moDernisT', ουσιαστικά δλδ τα "υπολείμματα" μετά την κωδικοποιησή του σε 320kbps mp3 που μπορείτε να ακούσετε παραπάνω, ενα πραγματικά απόκοσμο άκουσμα που ενίοτε όντως εμφανίζεται και το "φάντασμα" των φωνητικών της Vega (παρακάτω υπάρχει και το αντίστοιχο video με τα υπολείμματα ήχου και εικονας μετα την ψηφιοποίηση σε mp4 video).

Για όποιον-α ενδιαφέρεται να εμβαθύνει στα τεχνικά εδώ όλες οι πληροφορίες του project Ghost In The MP3 με περισσότερα παραδείγματα, διαγράμματα, βιβλιογραφία, κλπ και εδώ ολόκληρο το paper σε pdf.

[via FACT/Laughing Squid]

[War Machine]

by lkrory21


Bill Fay - 'War Machine'[Lyric Video]
Who Is The Sender, 27-28/4/15, Dead Oceans

Πρώτη γεύση από το νέο άλμπουμ του βρετανού τραγουδοποιού τρία χρόνια μετά το όμορφο Life Is People (2012, Dead Oceans) που τον επανέφερε στην "επικαιρότητα" 40 χρόνια μετά τα εμβληματικά "χαμένα" folk διαμαντάκια Bill Fay (1970) και Time Of The Last Persecution (1971).

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

[100]

by lkrory21

Dean Blunt - '100' [Official Video]
Black Metal, 2014, Rough Trade

"I'm dying to meet you, everybody says I'm wrong...". Με τον Dean Blunt στην θέση του συνοδηγού σε μια βραδυνή βόλτα στο Λονδίνο με μια Bentley. Ο οποίος δεν φοβάται να "κοτσάρει" και την αρνητική κριτική του ηθοποιού Idris Elba για το άλμπουμ του στην αρχή του βίντεο. 

Σημειώστε εδώ παρεπιπτόντως -τα είχαμε πει και στο Season 6 Episode 17 @ Poplie Webradio- και το πολύ όμορφο δισκάκι της σχεδόν μόνιμης συνεργατίδας του πλέον Joanne Robertson (εδώ στα δεύτερα φωνητικά) με τίτλο Black Moon Days που μόλις κυκλοφόρησε από την Feeding Tube Records. Εννοείται ότι ο ιδόρρυθμος Λονδρέζος μουσικός ανταποδίδει συμμετέχοντας στην παραγωγή. Ακούστε και ένα δείγμα παρακάτω.

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

[Season 6 Episode 18]

by lkrory21

lkrory21 | Season 6 Episode 18
Thursday 19.02.2015 | 11pm EET | Poplie Webradio

Photo contains a part of the image Espa, Helsinki december 2012 by Flickr user Ville Hyvönen.

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

[This May Be Me]

by lkrory21

Kossicko - 'This May Be Me' [Official Video]
Single, 2015, Cutcraft Music Group

Τον 22 ετών rapper/τραγουδιστή/παραγωγό παραγωγό από το Berkeley της Califor-N-I-A πρωτογνωρίσαμε στην τούρλα του cloud rap το 2012 ως 100s με το Ice Cold Perm, από τις καλύτερες κυκλοφορίες του "δευτερου κύματος" συννεφιασμένου ραπ που είναι όμως μπολιασμένο με αχνιστό g-funk κατευθείαν από τα 90s. Έτσι για να ρίξω και λίγο shameless self-promotion, μια αναλύτική παρουσιαση του cloud rap και των συν αυτώ ειδών είχα κάνει και στον Poplie Radio στο 15ο επεισόδιο της 3ης σεζόν.

Πέρισυ τέτοιον καιρό τον βρήκαμε στην Fool's Gold με το πάρα πολύ καλό IVRY όπου τα "σύννεφα" παραμέρισαν τελείως για να αποκαλύψουν εναν ακόμα πιο funk/σχεδον blaxploitation ήχο. Πλέον όμως εγκατάλειψε το προσωνύμιο 100s, χρησιμοποιεί πλέον το μικρο του όνομα Kossicko και το γύρισε σε ένα τρόπον τινα goth-synth pop ήχο, τουλάχιστον όσον αφορά το πρώτο δείγμα 'This May Be Me' παραπάνω, και μένει να δούμε που θα οδηγήσει αυτό το πράγμα. Είμαι κατεξοχήν επιφυλακτικός με τους καλλιτέχνες που αλλάζουν στυλ σαν τα πουκάμισα ανάλογα με την μόδα αλλά εδώ υπάρχει ταλέντο και φαίνεται οπότε παραμένει "στα υπόψιν" ο νεαρος.

[Kim]

by lkrory21


Canister Jaws - 'Kim' [2015]

Πρώτο ολοκληρωμένο session των Canister Jaws που αποτελούνται από μέλη των The You And What Army Faction (ετοιμάζουν νέο δίσκο με τίτλο Glum, θα κυκλοφορήσει στις 13/4/2015 από την Smash Records, περισσότερα εδώ, περιμένω πως και πως), Adolf Plays The Jazz και The Social End Products. File under: Heliocentrics on Crack/Ritualistic Noise Jazz.

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

[Selected Aphex Works]

by lkrory21


Πριν δύο βδομάδες έγινε ένας μικρός χαμός με τα 150+ ακυκλοφόρητα tracks/demos/live/remixes του Aphex Twin που ανέβηκαν στον λογαριασμό user48736353001 στο soundcloud. Δεδομένου ότι η πατρότητα των tracks έχει πλέον επιβεβαιωθεί (βλ tweet παρακάτω από τον ίδιο τον Richard D. James), βουρ στο ψητό, αν βαριέστε δε να κατεβάσετε ένα ένα τα κομμάτια από το soundcloud, υπάρχουν και ολα μαζί σε τορρεντ, ωραία, τακτοποιημένα, με τα tags τους και τα όλα τους αμα το ψάξετε λίγο.

Άλλωστε και ο ίδιος ο "user48736353001" τα έχει "αμολήσει" ελεύθερα, όπως δηλώνει και στον λογαριασμό του: "fly away babies, good luck!".

Αν δεν έχετε τον χρόνο ή την όρεξη να τσεκάρετε αυτές τις σχεδόν 12 ώρες μουσικής (δύσκολο task ομολογουμένως) από το μεγαλύτερο τρολλ της ηλεκτρονικής μουσικής από τα 90s και δώθε, υπάρχει λύση για ένα πρώτο "ξεκαθάρισμα". Ο DJ Food (aka Strictly Kev) στα πλαίσια του ραδιοφωνικού show της Ninja Tune Solid Steel της 13/2/15 έφτιαξε ενα αναμενόμενα εξαιρετικό 85λεπτο mix υπό τον τίτλο Selected Aphex Works όπου επιλέγει και μιξάρει τα 31 αγαπημένα του από τα 155 κομμάτια (εδώ το tracklist) πασπαλίζοντας τα ωραία με αποσπάσματα συνεντεύξεων του Aphex Twin.

Ακούστε το Selected Aphex Works παρακάτω διαβάζοντας παράλληλα στο site του DJ Food την αντιστοίχηση που κάνει με ακυκλοφόρητα κομμάτια του AFX από μια κασέτα που του είχε δωθεί στα 90s (αυτά είναι) και στο Boiler Room το “Mindphuqed by Rich!” – Digging Deep into the Aphex Twin Archives όπου παλιοί και νέοι παραγωγοί -King Britt, Mike Paradinas (aka μ-Ziq), Pangaea, Tom Middleton, κλπ- επιλέγουν αγαπημένα τους κομμάτια από αυτόν τον θησαυρό ακυκλοφόρητης ως τώρα μουσικής.

[Medicine]

by lkrory21

Haleek Maul - 'Medicine' (feat. KiT)
Prod. by Haleek Maul & Shy-Guy

Τον πιτσιρικά ραππέρ από τα Barbados (πόσο να 'ναι τώρα; 18; 19;) τον παρακολουθώ εδώ και καιρό είτε στις σόλο κυκλοφορίες του είτε στις συνεργασίες του και ως τώρα το (πολύ) σκοτεινών αποχρώσεων hip-hop του παραμένει πολύ ενδιαφερον.

Παραπάνω είναι το πρώτο δείγμα από το επερχόμενο νέο του project με τίτλο Prince Midas, σύμφωνα με το Fader. Αναμένουμε λοιπόν. Παρακάτω και μια πρόσφατη συνεργασία του με τον rapper/ποιητή Saul Williams στο εμπρηστικό 'All Coltrane Solos At Once'.

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

[Season 6 Episode 17]

by lkrory21

lkrory21 | Season 6 Episode 17
Thursday 12.2.2015 | 11pm EET | Poplie Webradio

Τσικνοπέμπτη σήμερα (όχι, δεν θα έχει κλαρίνα στην εκπομπή) και έτσι η αφισα της εκπομπής αποτίει φόρο τιμής στους αφανείς ήρωες της ημέρας, το κρέας των οποίων θα απλωθεί στα τραπέζια της ημεδαπής απόψε το βράδυ και θα καταναλωθεί σε χρόνους μη μετρήσιμους από την Φυσική. 

Ταυτόχρονα είναι και αναφορά στο εξώφυλλο του Chill Out (1990, KLF Communications/Wax Trax! Records) των KLF -με την σειρά του και αυτό ουσιαστικά ήταν αναφορά/φόρος τιμής στο εξώφυλλο του Atom Heart Mother (1970, Harvest) των Pink Floyd-, ένα από τα άλμπουμ που σκέφτομαι να παρουσιάσω κάποια στιγμή στην νέα σεζόν του After Hours Music Club που ήδη έχει ξεκινήσει στον Poplie όταν έρθει η σειρά μου. Είδομεν...

Poster contains a part of the image Sheep In Herefordshire by Flickr user Neil Howard.

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

[The Masters and the Minor Ones]

by lkrory21


Ice_Eyes - 'The Masters and the Minor Ones'
Official video by Kostas Dimis
Quartz, 14.2.2015, Nutty Wombat Records 

 Πρώτο δείγμα/βίντεο -επιτέλους!- από το ντεμπούτο των Ice_Eyes που κυκλοφορεί από το Σάββατο 14.2.2015 αποκλειστικά σε βινύλιο. Την ίδια μέρα θα γίνει και η παρουσίαση του Quartz στο Velvet Room με live sets από Ice_Eyes και Big Fat Lips και dj sets από Sound Injections, Bonebrokk και Ice_Eyes (περισσότερες πληροφορίες στο FB event).

Υ.Γ. Μέχρι το Σαββατο 14.2, το 'The Masters and the Minor Ones' παίζει και σε αποκλειστικότητα από τους παραγωγούς του Poplie Radio.

[The Blacker The Berry]

by lkrory21


Kendrick Lamar - 'The Blacker The Bery'
Prod. by Boi-1da & Terrace Martin. feat. Assassin. 

Once I finish this, witnesses will convey just what I mean"

 Καταιγιστικός νέος Kendrick. Κέρδισε και δύο Grammys (Best Rap Song/Best Rap Performance) για το 'i' ενώ τον βρίσκουμε -κλασικά πανταχού παρών ο νεαρός Kendrick- να μιλά και στην εισαγωγή πριν το trailer του επερχόμενου biopic για τους N.W.A. Straight Outta Compton (βλ. παρακάτω) που βγαίνει τον Αύγουστο του 2015 στις αίθουσες (Η.Π.Α.). Αν κρίνω απ' το trailer, παιζει να αποδειχθεί είτε έπος είτε μεγάλη καγκουρίλα αλλά το περιμένω πως και πως σε κάθε περίπτωση.

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

[My Body Full Of Stars]

by lkrory21

To My Body Full Of Stars είναι ένα τρόπον τινά multimedia project που ανακάλυψα μέσω του Okayafrica και το οποίο συνδυάζει ένα δοκίμιο της Ιρλανδο-νιγηριανής κοινωνιολόγου/συγγραφέα Emma Dabiri πάνω στην ιδέα του αφροφουτουρισμού -κυρίως ως αισθητική στην μουσική- ως εργαλείο για τον επανακαθορισμό του χρόνου με βάση αφροκεντρικά κυκλικά μοτίβα με ένα εκλεκτικότατο mixtape διάρκειας μίας ώρας από τον Ιρλανδό DJ/μουσικοκριτiκό Ian McQuaid που χωρίζεται σε τρία μέρη και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, από Sun Ra, Freddie Hubbard, Jimi Hendrix και LTJ Bukem μέχρι Missy Elliott, Azealia Banks, Shabbaz Palaces, TV On The Radio μαζί με αποσπάσματα ομιλιών του Sun Ra, απόσπασμα τηλεφωνικής συνέντευξης του σπουδαίου και αδικοχαμένου James Stinson (βλ. Drexciya, κλπ) που συγχωνεύεται έξοχα (απο τα πιο συγκλονιστικά σημεία του mix) με το 'Eye Contact' του project του The Other People Place και άλλα πολλά (πλήρες tracklist εδώ, εδώ διαθέσιμο για free download σε mp3).

Αν όλα τα παραπάνω σας φάνηκαν ενδιαφέροντα, διαβάστε στο προσωπικό tumblr της Dabiri ολοκληρο το κείμενο (περιλαμβάνει και σχόλια του McQuaid για τις επιλογές του mix και την διάρθρωση του) ακούγωντας παράλληλα το mix παρακάτω.

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

[Carousel]

by lkrory21


East India Youth - 'Carousel'
Culture Of Volume, 6.4.2015, XL Recording

Όπως εύστοχα σχολιάζεται και από κάτω στο Youtube: "Hauntingly magnificent. Think Eno turned up to 11 with stunning vocals".

[Infinity]

by lkrory21

Nite Jewel - 'Infinity' (with BatmanOnTheBeatz)

Καιρό είχαμε να ακούσουμε κάτι νέο από το κορίτσι απο το LA. Ωραία και η στροφή από την συνήθη (καλως εννοούμενη) "80ίλα" της σε πιο πειραγμένα σύνθια/beats με την συνδρομή του BatmanOnTheBeatz.

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

[Season 6 Episode 16]

by lkrory21

lkrory21 | Season 6 Episode 16
Thursday 05.02.15 | 11pm EET | Poplie Webradio

Το πόστερ είναι τροπον τινά ένας φόρος τιμής τόσο στον καλλιτέχνη που θα ανοίξει την αποψινή εκπομπή όσο και στο εντυπωσιακό line-up που ανακοινώθηκε νωρίτερα για το Plissken Festival. 2015.

Poster contains a still from the movie Escape From New York (1981) picturing Kurt Russell as Snake Plissken.

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

[Fourth World Problems]

by lkrory21

Χάρις σε ένα tweet της αγαπημένης δισκογραφικής RVNG Intl πήρα χαμπάρι το παρακάτω mix που έφτιαξε ο γερμανος μουσικός Andrew Pekler για το βερολινέζικο label/ραδιοφωνική εκπομπή στο ntslive SkyApnea.

Το Fourth World Problems συνδυάζει, όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Pekler στο FB, ηλεκτροακουστική μουσική από τα 60s με εθνογραφικές ηχογραφήσεις και δύτικες μουσικές επηρρεασμένες από μη-δυτικές μουσικές τεχνοτροπίες (exotica, κλπ) μαζί με δικές του ανέκδοτες ηχογραφήσεις.

Το όλο concept του mix βασίζεται, όπως ίσως φαντάστήκατε ήδη και από τον φανταστικό τίτλο (ο καλύτερος τίτλος mix που διάβασα εδώ και πολύ καιρό), στις ιδέες πέρι Fourth World μουσικής που ανέπτυξε στα 70s-80s ο αμερικάνος τρομπετίστας και συνθέτης Jon Hassell (αναπόφευκτα, ενα κομμάτι του οποίου περιλαμβανεται και στο mix) με απαρχή τα shows που έδινε στην Νέα Υόρκη αλλα και το σημαντικότατο πλέον άλμπουμ συνεργασίας με τον Brian Eno Fourth World Vol.1: Possible Musics (1980).


To Popmatters πρόσφατα έκανε ένα εκτενέστατο αφιέρωμα πάνω στις Fourth World αναζητήσεις του Hassell με τίτλο A Travelogue of Jon Hassell's 'Fourth World' Journey Into the Mystical που σας συνιστώ να διαβάσετε οπωσδήποτε και αντιγράφω από εκεί τι εστί Fourth World και τα εξ ων συνετέθη ως genre:

"Hassell did a 1980 show at The Kitchen where he starting giving a name to the unique hybrid/fusion he was devising. This genre experimentation comprises multiple parts: (1) The music theory he had studied as a result of his university schooling and his time with Nath; (2) The traditional music he lapped up on Asian and African ‘70s compilations on the pre-“world music” label Ocora; (3) The serial composition style and minimalist music he studied under Young. Combining “Third World” rhythms with “First World” electronics and modern classical theory, Hassell dubbed it “Fourth World”, a combination of “metaclassical and metapop”, as he also called it."

Αν όλα αυτά σας φάνηκαν ενδιαφέροντα ακούστε παρακάτω το Fourth World Problems mix του Andrew Pekler (στην σελίδα στο soundcloud μπορείτε να βρείτε και το πλήρες tracklist), ιδεατά διαβάζοντας το προαναφερθέν αφιέρωμα του Popmatters, ενώ παραθέτω και το spotify stream του ιστορικού πλέον πρώτου άλμπουμ συνεργασίας μεταξύ Hassell και Eno.

Andrew Pekler - Fourth World Problems mix, 2015

Jon Hassell & Brian Eno
Fourth World Vol.:Possible Musics, 1980, EG

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

[Ain't Gonna Drown]

by lkrory21

Δεν ξέρω αν παρακολουθείτε την πολύ ενδιαφέρουσα βρετανική ασυτνομική σειρά μυστηρίου Broadchurch με πρωταγωνίστες τους David Tennant και Olivia Colman που προβάλλεται στο ITV (ο Α' κύκλος έχει μεταδοθεί και από την ΝΕΡΙΤ) και αυτή την στιγμή βρίσκεται στα μέσα του δεύτερου κύκλου της, αν όχι, κακώς, χάνετε! 

Σε κάθη περίπτωση, το αφιερωμενο στους δύο κύριους χαρακτήρες του Broadchurch (οι πρώην detectives Alec Hardy και Ellie Miller) tumblr elliealec σκάρωσε ενα πολύ ωραίο mixtape στο  8tracks αφιερωμένο στον Alec Hardy που αξίζει της προσοχής σας, είστε δεν είστε φανς της σειράς.

Το Ain't Gonna Drown: An Alec Hardy playlist ακούτε εδώ μέσω 8tracks και παρακάτω, μέσω spotify, βρείτε και το soundtrack με τις πανέμορφες μουσικές που έχει γράψει ο ισλανδός μουσικός/συνθέτης Ólafur Arnalds για τις ανάγκες της σειράς.